Wingstedt en av få i VM-form

Uppdaterad
Publicerad

Emil Wingstedt imponerade med en överlägsen seger. Resten av det svenska VM-laget på herrsidan var desto blekare i O-ringen. Fyra av de sju kom inte ens till start på avslutningsetappen.

-Jag är inte orolig. Tävlingen är bara ett led i förberedelserna inför VM, säger förbundskaptenen Göran Andersson.

Den ende, förutom Emil Wingstedt, som visade gryende VM-form var Mattias Karlsson. Stafetthjälten från VM i Schweiz 2003 spurtade även den här gången starkt och blev totalfyra. Annars var det svart.

Veteranen Håkan Eriksson sprang bort sig fullständigt på onsdagens långdistans och blev till slut 17:e man, över 21 minuter efter segraren Wingstedt.

Resten av de svenska VM-orienterarna på herrsidan valde att bryta O-ringen. Kalle Dalin låg fyra inför avslutningen med kände sig krasslig i halsen och kom inte till start.

Mats Troeng har problem med ryggen och bröt redan den andra dagen av O-ringen. Uppsalalöparen får nu intensiv behandling för att kunna starta i Japan.

Den regerande sprintvärldsmästaren Niclas Jonasson blev hängig efter att han suttit i ledarstolen en lång stund i kylan på den inledande sprinten och valde därför att avstå fredagsetappen, precis som David Andersson. Han har tränat hårt den senaste tiden och kände sig sliten.

-O-ringen är en viktig tävling men alla kommer hit med olika förutsättningar. Det viktigaste var att vi fick en svensk segrare, säger Göran Andersson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.