X-trail

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

X-trial

När: Fredagen den 25 januari

Var: D- Hallen, Lugnet

Hur går det till:

X-trial körs med motorcykel på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Sporten handlar inte om fart utan balans där det gäller för förarna att ta sig fram genom sektionerna utan att sätta ner fötterna. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

Fakta:

Tävlingen börjar med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var två gånger. De sex bästa går vidare till huvudtävlingen. Huvudtävlingen inleds med en semifinal där man börjar man med en parallellsektion där förarna kör mot varandra. Sedan körs fyra vanliga sektioner. De fyra bästa förarna går sedan vidare och gör upp om SM-guldet i ytterligare en omgång i parallellsektionen för att sedan avsluta med tre vanliga sektioner.

Varje förare tillåts ha en så kallad ”Minder” med sig i sektionerna vars jobb är att fånga både förare och motorcykel om det skulle behövas.

Håll koll på:

En revanschsugen Eddie Karlsson från Kungsbacka som efter segern 2011 i fjol fick nöja sig med andraplatsen.

Visste du att...

...X-trial-SM kördes för första gången i samband med SM-veckan i Sundsvall 2011.

...En trialmotorcykel väger ca 80 kg

...Sverige har haft en världsmästare i trial.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.