Zlatan i ny SVT-satsning: I Zlatans fotspår

Publicerad

På Zlatan Ibrahimovics initiativ har hans juniortränare Ola Gällstad och Johnny Gyllensjö tagit ut nio av de största pojkfotbollstalangerna i Malmöregionen. Vem har bästa tekniken, fysiken, spelförståelsen, mentala styrkan samt motivationen att lyckas i den stora fotbollsvärlden?

Zlatans genombrott blev startskottet för en våg av fotbollstalanger från Rosengård och övriga Malmöregionen. U21-landslagets Labinot Harbuzi och Guillermo Molins är bara två exempel. Vem blir nu näste talang att gå i Zlatans fotspår?

I nya dokumentärserien I Zlatans fotspår får vi under åtta avsnitt följa de nio talangfulla spelarna. Allt från teknik, fysik och spelförståelse till mental styrka och motivation utvärderas. Vi följer även spelarnas liv vid sidan av fotbollen och i respektive klubblag. En vinnare utses och belönas med en resa till Barcelona och ett möte med Zlatan.

– Jag tror att många tänker att man måste spela i ett storlag i Sverige för att komma fram. Det är ett bättre fönster, men det betyder inte att du inte kommer lyckas för att du spelar i ett lokalt lag. Är du en bra spelare och tror på dig själv kommer andra få upp ögonen. Men man måste träna hårt – utan träning kommer man inte långt, säger Zlatan själv om varför han vill lyfta fram och medverka i programserien.

Ola Gällstad och Johnny Gyllensjö var Zlatan Ibrahimovics tränare redan i tidiga tonåren. Under sina tränarår i MFF har de även haft hand om stjärnskott som Markus Rosenberg, Yksel Osmanovski och Agon Mehmeti. Till serien I Zlatans fotspår är Ola och Johnny handplockade av Zlatan och de håller fortfarande tät kontakt med sin adept.

– Johnny och Ola vet vad jag har gått igenom och jag tror att de passar perfekt till det här. De är de bästa personerna att hjälpa de här nya talangerna som kommer fram.
De kan föra fram det bästa budskapet till dem, precis som de gjorde till mig. Sen är det lite för att tacka dem för den jag är. Jag vill tacka alla mina tränare som jag har haft från ungdomsåren till idag, säger Zlatan.

Ali Jamil, 15 år, BK Olympic
Erik Pärsson, 15 år, Husie IF
Saman Ghoddos, 16 år, LB07
Phillip Nantas, 15 år, LB07
Kevin Mugosa, 15 år, Husie IF
Kevin Weclewicz, 15 år, BK Olympic
Nicola Zivanovic, 15 år, Husie IF
Tibor Cica, 15 år, LB07
Zaman Zadran, 16 år, FC Rosengård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer