Dokument: Zlatan kan få tillbaka sin läromästare

Uppdaterad
Publicerad

Om Fabio Capello blir ny tränare för PSG återförenas han med Zlatan Ibrahimovic. Och svensken lär vara mer än nöjd att få spela under en av sina favorittränare.

Capello som inte alltid har lyckats med sin auktoritära coachstil som förbundskapten för England valde han att avgå efter bråk med det engelska fotbollsförbundet. Under sin tränarsejour i Juventus gick det däremot bättre och det var där han och Ibrahimovic träffades.

”Jag tycker om gubbar med makt och attityd och Capello trodde på mig”.

”Du har inget att bevisa, jag vet vem du är och vad du kan, sa han en av de första dagarna och det gav mig trygghet”.

”Men under Capello förändrades jag. Hans hårdhet smittade av sig och jag blev mindre av en artist och mer av en slugger som ville vinna till varje pris, berättar Zlatan i sin bok ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.

Du är ingen ny Van Basten

Ibrahimovic beskriver i sin bok ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” för författaren David Lagercrantz hur det gick till när Capello skolade om honom:

”Jag hörde Capello ropa ”Ibra kom hit”.

”Världens mest framgångsrika tränare de senaste tio åren, ropade på mig, och jag tänkte: Vad har jag gjort nu? Hela min barndoms ångest för möten kom tillbaka, och Capello kunde göra vem som helst nervös. Wayne Rooney har sagt att när Capello går förbi en i korridoren, känns det som man är död ungefär, och det är sant”.

”Hade jag snott en cykel, eller skallat fel kille? På väg mot omklädningsrummet där han stod och väntade försökte jag tänka ut smarta bortförklaringar. Men det är svårt när du inte vet vad det handlar om. Det var bara att hoppas på det bästa, och när jag kom in hade Capello enbart en handduk på sig”.

”Han hade duschat. Glasögonen var immiga, och omklädningsrummet var lika nedgånget som vanligt”.

”Sätt dig”, sa han, och okej, visst, självklart, jag satte mig. Framför mig fanns en gammal teve med en ännu äldre VHS-spelare och i den sköt Capello in en videokassett.

”Du påminner mig om en spelare jag tränade i Milan”, sa han.

”Jag tror jag vet vem du menar.”

”Gör du?”

”Jag har hört det många gånger.”

”Utmärkt, och låt dig inte stressas av jämförelsen. Du är ingen ny van Basten. Du har din egen stil, och jag ser dig som en bättre”spelare. Men Marco van Basten rörde sig skickligare i boxen. Här är en film där jag samlat hans mål. Studera hans rörelser. Sug in dem. Lär av dem”.

”Därefter stack Capello, och jag blev ensam i omklädningsrummet och började titta, och alltså, det var verkligen van Bastenmål, från alla håll och kanter. Bollen bara dundrade in och Marco van Basten dök upp igen och igen, och jag satt där tio minuter, en kvart och undrade när jag kunde gå”.

”Hade Capello någon som kollade utanför dörren? Det vore inte omöjligt. Jag beslöt att titta igenom hela kassetten. Den var på tjugofem, trettio minuter, och sen, okej, tänkte jag”.

”Nu borde det väl räcka. Jag drog. Jag smög ut, och ärligt talat, jag har ingen aning om jag lärde mig något”.

Men jag fattade budskapet, det var det vanliga. Capello ville få mig att göra mål. Jag skulle få in det i huvudet, i rörelserna, i hela mitt system och jag visste att det var allvar.”

Skapade världsspelaren Zlatan

Capello såg också till att den långe och gänglige Zlatan blev större och inte fladdrade runt över hela planen. Han såg också till att dribblern från Rosengård blev mer än striker och en hänsynslös vinnare.

”Han såg till att jag blev tyngre och tvingade mig träna med sin assiterande tränare Italo Galbiati som tvingade mig skjuta 100 skott extra efter varje träning”.

”Lite av Ajax behöll jag – kvalitén. Men även nu om jag spelar mer utanför straffområdet så är min första tanke att göra mål och vinna, det är vad jag lärt mig från Capello”.

Capello var även den som styrde med stenhård auktoritet, något som Zlatan gillade:

”När Capello blir arg vågar knappt någon se honom i ögonen, och har han gett dig en chans och du inte tar den, får du sälja korv utanför arenan i stort sett. Till Capello går du inte med dina problem. Capello är inte din kompis. Han snackar inte med spelarna, inte på det viset. Han är sergente di ferro, sergeanten av stål, och det är inget bra tecken när han ropar på dig”.

Fabio Capello

Född: 18/6 1946

Klubbar som tränare:

1991-1996 Milan

1996-1997 Real Madrid

1999-2004 Roma

2004-2006 Juventus

2006-2007 Real Madrid

2008-2012 England

2012-         Ryssland

Vunna titlar:

Scudetto: 1992,1993,1994,1996,2001

La Liga: 1997,2007

Europacupen: 1994

Italienska supercupen: 1992,1993,1994

Europeiska supercupen: 1995

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.