Astrid Norstedt tog sina första världscuppoäng. Foto: Bildbyrån

Astrid Norstedt historisk: ”Jag trodde inte på det”

Uppdaterad
Publicerad

I går blev backhopparen Astrid Norstedt, 18, historisk. I Lillehammer tog hon sig vidare till final och slutade på 29:e plats. Hon blev därmed första svenska kvinnliga backhoppare att ta världscuppoäng.

– Jag trodde inte på det, säger Astrid Norstedt till SVT Sport.

I den första omgången hoppade Astrid Norstedt 92,5 meter i den kraftiga vinden i norska Lillehammer. Till den andra omgången ökade hon på tio meter trots att blåsten blev ännu värre. Astrid Norstedt tilldelades totalt 190,6 poäng vilket innebar att hon slutade på 29:e plats och tog då sina första världscuppoäng. Även Sveriges första genom tiderna på damsidan.

– Det känns jättekul och är jätteviktigt för mig. Jag har hållit på i två säsonger i världscupen, och äntligen lyckas jag, säger Astrid Norstedt till SVT Sport.

Hon blev rejält förvånad då hon insåg att hoppen räckte till världscuppoäng.

– Jag trodde inte på det då jag höll på att packa ihop mina grejer och fara hem. Det var bara snabbt byta om och upp igen (skratt), säger hon.

Klipp: Här brakar backhopparen rakt in i reklamskyltarna

Viktigt för fortsättningen

Redan i kväll väntar nästa chans för Astrid Norstedt att ta poäng i världscupen då en ny tävling väntar i Lillehammer. Hon tror att den här framgången är viktig på både kort och lång sikt.

– Jag tror att det kommer betyda mycket för självförtroende då jag vet att man kan, säger hon och fortsätter:

– Sedan så har jag gjort jättestora framsteg under vintern. Jag har blivit mer i min prestation på tävling då jag får till fler hopp än tidigare.

Arkiv: Astrid Norstedt (tidigare Moberg) ledord i Seefeld 26 februari 2019

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.