Backrekord gav polsk seger i Garmisch

Uppdaterad
Publicerad

Dawid Kubacki satte backrekord med att hoppa 144 meter i den andra omgången i Garmisch-Partenkirchen och vinna den klassiska nyårsdagshoppningen.

– Det är ett magiskt hopp. Det är så häftigt att se, det är en kille som flyger klart högst av alla och lyckas ändå göra det perfekt där nere, säger SVT Sports expert Anders Daun och har funderingar kring backen efter rekord för andra året i rad.

Förra året hoppade norrmannen Marius Lindvik 143,5 meter och tangerade då rekordet som Simon Ammann hade från 2010.

”Fortsätter de så här får de bygga ut backen”

– Fortsätter de så här får de bygga ut backen, säger Daun efter att ha sett polacken som aldrig såg ut att landa, han bara gled och gled och det såg nästan ut som om han landade på platten i det tomma stadionområdet. Polen hade tre av de fyra första platserna.

Kubacki var bara 15:e i den inledande tävlingen i Oberstdorf i tisdags och behövde den här segern för att vara med sammanlagt i den tysk-österrikiska backhopparveckan som har kommit halvvägs.

Världscupledande Halvor Granerud ledde efter första omgången och slutade tvåa efter att ha hoppat 136 meter i andra omgången. Poängen för Kubacki och Granerud var 282,1 och 274,9. Efter Kubackis jättehopp fick Granerud vänta efter inrådan av juryn och då hade de bärande vindarna gett med sig. 

Kubacki fick 5,3 poäng i avdrag för sin gynsamma vind medan Granerud fick 0,9 poäng extra för saknaden av vind vid sitt hopp.

Granerud leder nu backhopparveckan före Karl Geiger och Kamil Stoch.

– Att leda världscupen och hoppveckan samtidigt känns overkligt, säger Granerud till NRK.

Ställningen i hopparveckan efter 2:4:

1) Halvor Granerud, Norge, 555 poäng

2) Karl Geiger, Tyskland, 551,0

3) Kamil Stoch, Polen, 548,3

4) David Kubacki, Polen, 546,4

5) Markus Eisenbichler, Tyskland, 531,5

6) Philipp Aschenwald, Österrike, 530,7

Tysk-österrikiska backhopparveckan:

28/12: Oberstdorf

1/1: Garmisch-Partenkirchen

3/1: Innsbruck

6/1: Bischofshofen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.