Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Backhoppningsdamerna trappar upp kravet för att få tävla i skidflygning och släpper nu en video för att manifestera sitt krav. Foto: Bildbyrån/Twitter.

Damerna trappar upp kravet för att få tävla i skidflygning

Uppdaterad
Publicerad

Backhoppningsdamerna trappar upp kravet för att få tävla i skidflygning och släpper nu en video för att manifestera sitt krav.

– Vi trodde att vi skulle slippa att publicera den, säger den norska stjärnan Maren Lundby.

21 framgångsrika kvinnliga backhoppare framträder i en video på Twitter som norska stjärnan Maren Lundby lagt ut. ”Jag vill tävla i skidflygning” säger de. 26-åriga Lundby har förutom ett OS-guld och två VM-titlar varit en pionjär i sporten redan innan den fick VM-status 2009.

– Det här är något vi jobbat för i ett års tid men som inte blivit publicerat förrän nu. Vi trodde att vi skulle slippa att publicera den, säger Lundby till NRK.

Hundra meter längre hopp i skidsflygning

Vid VM i Oberstsdorf för två månader sedan fick damerna för första gången tävla i den stora backen 120 meter. Den normala kallas för 90 meter. Skidflygning ligger på längder från 185 meter.

Längsta hoppet i en skidflygningsbacke är uppmätt till 253 meter, mer än hundra meter mer än vad man normalt hoppar i en 120-metersbacke.

När det internationella skidförbundet Fis hade möte i lördags röstades damernas skidflygning ner med rösterna 9-7. Tyskland, Österrike och Polen var bland de nationerna som var emot medan bland andra Sverige och Norge röstade för.

Svensk hoppare förstår inte resonemanget

– Jag förstår faktiskt inte. Man har menat att tjejerna inte är tillräckligt bra, säger den svenska backhopparen Astrid Norstedt till SVT Sport.

Fis tävlingschef Sandro Petile har tidigare sagt att damerna inte är redo att tävla i skidflygningsbackarna.

– Skidflygning är hoppsportens Formel 1. Det är både fysiskt och mentalt krävande. En skidflygningstävling är inget du bara kan få, det måste finnas en världsomspännande bredd i fältet av utövare också, sade han till NRK.

ARKIV: Kvinnliga backhoppare riktar kritik mot Fis (15 dec 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Astrid Norstedt. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer