Bekräftat: Kvinnor får hoppa stor backe på VM

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet (Fis) har tidigare inte gett plats åt kvinnliga backhoppare i stor backe (ner mot 250 meter) på VM.

Men nu har förbundet ändrat sig.

– Det känns helt fantastiskt, säger svenskhoppet Astrid Norstedt till SVT Sport.

Efter sex mästerskap med hoppning i normalbacke får kvinnor från och med VM i Oberstdorf nästa år nu tävla i stor backe.

Förslaget kommer ursprungligen från det norska landslaget och Fis går på deras linje. Svenskhoppet Astrid Norstedt, som i vintras blev historisk som första svenska att ta världscuppoäng, berättade i en intervju med SVT för några veckor sedan att hon drömde om att få tävla i större backar.

Nu blir det verklighet.

– Tidigare har jag funderat på om jag ens kommer få hoppa i stor backe. Och nu känns det som en lättnad att vi får tävla i stor backe. Det visar på en positiv inställning från Fis och att det börjar röra sig mot större backar. Det är jättebra för sporten, säger Astrid Norstedt.

– För mig känns det som ett självklart beslut. Vi är så många tjejer som kan hoppa bra i en stor backe, och det är inte mer än rättvist att vi ska få göra det också, säger hon vidare.

KLIPP: Se hela inslaget om Astrid Norstedt (3 juli, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.