Adam Malysz och Astrid Norstedt. Foto: Bildbyrån

Kravet: Polska skidförbundet kräver BMI under 21 för att stötta ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Håll din vikt.

Annars uteblir ekonomiska stödet.

Det är premissen för polska kvinnliga backhoppare.

– Vikt spelar stor roll och det finns ingen nåd, säger skidförbundets ordförande Adam Malysz.

Förutsättningarna för att lyckas i backhoppning i Polen har nu blivit ännu svårare. Det polska skidförbundet kräver att de kvinnliga backhopparna har ett BMI (kroppsmasseindex) under 21 för att ge ett ekonomiskt stöd.

– Vi har nu väldigt strikta regler för landslaget. Det är en brutal sport. Vikt spelar en stor roll och det finns ingen nåd. Med ett BMI på 24-25 har du ingen chans i denna sport, säger polska skidförbundets ordförande Adam Malysz, tidigare fyrfaldig världsmästare i backhoppning, till Sportowefakty.

”Går ju bakvägen”

Svenska backhopparen, Astrid Norstedt, anser att den polska inställningen är konstig.

– De går ju bakvägen. Man borde kunna få stöd med kosten av förbundet, det ska inte vara en förutsättning för att få ekonomiskt stöd. Det ska vara en samlad bedömning, klart att vikten har betydelse. Men det är inte allt. Man slår ut många potentiella duktiga hoppare, säger Astrid Norstedt till SVT Sport.

Finns det något liknande krav på dig och de andra svenska backhopparna?

– Vi har inte några specifika krav, vi jobbar ju för att kunna prestera på den nivå vi vill.

Norskan Maren Lundby, som vann OS-guld 2018 men avstod OS 2022 för att hon inte ville banta, menar att detta polska krav är förödande för idrottarna.

Får kortare skidor

– Är det verkligen sant att det är så? För det skulle inte ha hänt i Norge åtminstone, det råder det ingen tvekan om, säger hon till VG.

Internationella skidförbundet ger backhopparna kortare skidor beroende på ditt BMI. Har du till exempel 21 i BMI får du 247 centimeter långa skidor, och har du 19 i BMI får du 233 centimeter långa skidor.

MER BACKHOPPNING: Talangen Frida Westman tia i världscupen (29 januari 2022)

BMI (kroppsmasseindex)

BMI för vuxna räknas ut genom att din vikt divideras med din längd i kvadrat. Till exempel: en person som är 185 centimer lång och väger 72 kilo, får ett BMI på 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.