Maren Lundby och Sandro Pertile. Foto: Bildbyrån/TT

”Når inte upp till nivåerna som krävs”

Uppdaterad
Publicerad

Backhoppningsdamerna manifesterar.

Nu svarar internationella skidförbundet.

– Det behövs mer tid innan damer börjar med skidflygning, säger Fis-tävlingschefen Sandro Pertile till SVT Sport.

Med OS- och VM-guldmedaljören Maren Lundby i spetsen demonstrerar 21 damer i backhoppningseliten mot Fis beslut. Internationella skidförbundet röstade ner förslaget om att tillåta skidflygning, längre backar än traditionell backhoppning, för damer till nästa säsong.

– Det är normalt att de reagerar så, det är en dröm för några av hopparna att skidflyga, säger Fis tävlingschef Sandro Pertile till SVT Sport.

Varför får damerna inte tävla i skidflygning nästa säsong?

– Det är bättre att vänta ett par år så att tjejerna känner sig mer bekväma i stora backar. För skidflygningsbackar är en annan dimension, de är extremt utmanade. Vi vill ta ordentliga steg i rätt riktning.

Hur motiveras beslutet att rösta nej till förändringen?

– Alla nationer – förutom Norge som lade fram förslaget – som har hoppare som är bland de 30 bästa, röstade nej. De skyddar sina atleter och känner att det är för tidigt. De tycker att vi behöver mer tid innan damer börjar med skidflygning. Om vi vill arrangera en världscuptävling krävs minst 30 atleter, och målet är att 30 tjejer ska klara av att hoppa ordentligt under säkra förhållanden. Vi har duktiga tjejer men vi måste vara ärliga, just nu når vi inte upp till nivåerna som krävs.

– Förr eller senare kommer det att ske. Om vi ska vara realistiska så kan det bli verklighet om tre till fem år.

Svenskan oförstående

Svenska backhopparen Astrid Norstedt förstår inte Fis beslut.

– Man har menat att tjejerna inte är tillräckligt bra. Dambackhoppning är ju en ny sport, men damerna är på en så bra nivå att det inte finns någon anledning att inte tillåta oss att hoppa skidflygning, säger hon till SVT Sport.

KLIPP: Damerna trappar upp kravet för att få tävla i skidflygning (20 april 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Backhoppningsdamerna trappar upp kravet för att få tävla i skidflygning och släpper nu en video för att manifestera sitt krav. Foto: Bildbyrån/Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer