Frida Westman kommer att träna, resa och bo med det norska landslaget. Foto: Bildbyrån

Frida Westman ingår samarbete med norska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bästa backhoppare Frida Westman har skrivit avtal med norska skidförbundet.

22-åringen kommer träna, resa och bo med det norska landslaget – och hon är redan igång.

– Jag ser mycket fram emot framtiden med det norska landslaget, säger Frida Westman i ett pressmeddelande.

Frida Westman hade en skadedrabbad fjolårssäsong. Trots det tog hon sig till flera världscupfinaler och tog karriärens första pallplats – också Sveriges första pallplats i världscupen i backhoppning sedan Mikael Martinsson 1992.

De senaste åren har Westman bott i Trondheim och ingått ett samarbete med Trönderhopp. Det samarbetet avslutas nu (fyra svenska juniorer fortsätter dock).

– Samarbetet som vi har med Trönderhopp har fungerat väldigt bra och Frida har bevisligen utvecklats till en farlig toppkonkurrent i världscupen. Ett problem har dock varit att Frida har varit ett enmanslandslag. Jag förstår att det är extra tufft att vara ensam atlet och jag är glad att vi lyckats få ihop detta på det sätt som vi nu har, säger Andreas Arén, sportsligt ansvarig på Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

1,5 år till VM i Trondheim

Istället kommer hon leva och träna med det norska landslaget som är i världstoppen på både dam- och herrsidan. Svenskan har redan påbörjat träning med det norska landslaget under sommaren. I februari 2025 anordnas VM i Trondheim, på den nyrenoverade stadion.

– Sommarens träning och upplägg har känts jättebra. Nu tar jag med det positiva med tredjeplatsen i Wisla. Kroppen svarar bra på träningen och den känns stark och bra så jag ser väldigt mycket fram emot hösten och senare vintersäsongen. Jag vet att jag kommer utvecklas väldigt mycket, säger Westman.

Westman är tillsammans med Astrid Norstedt, 22, är de enda svenska damerna att delta i ett världsmästerskap. Westman deltog också i OS 2022 där hon slutade på en imponerande 16:e plats i finalen.

ARKIV: Westman tog karriärens första pallplats (6 november 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Westman. Foto: Viaplay/TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.