Hon är Sveriges nya back-hopp

Uppdaterad
Publicerad

Har du förhoppningar om en ny vår för svensk backhoppning?
Då får du nog leva på hoppet ett tag till, men situationen är faktiskt inte hopplös.
– Jag vill bli bäst och komma till OS och stora VM, säger 16-åringen Frida Westman som är Sveriges klart bästa backhoppare på damsidan.

Sverige saknar backhoppare vid skid-VM i Lahtis, men någonting positivt håller möjligen på att ske på damsidan där Sverige har haft ett lag med på junior-VM för första gången.

Laget kom visserligen nia och sist, men Frida Westman som är klart bäst hoppade 81 meter, ett resultat som var i paritet med flera av hopparna i toppnationer som Norge och Österrike, och omkring tio meter från de allra bästa juniorerna i världen. Dessutom är Frida junior i fyra år till.

– Jag kan bli någonting, jag har visat att jag kan, säger Frida Westman självsäkert.

Läget för svensk backhoppning är dock fortsatt kritiskt. Det finns bara tre bra anläggningar, varav en i Örnsköldsvik, och på damsidan finns det bara fyra satsande hoppare, just JVM-laget från Örnsköldsvik. Laget tränas av Frida Westmans pappa Magnus som har deltagit i två OS och tror att nya svenskar kan nå världseliten.

– Absolut, det finns ingenting som sätter hinder förutom hopparna själva, säger Magnus Westman.

Kan Frida nå toppen?

– Absolut, hon har en tjurskalle precis som sin far, så jag tvivlar inte på det.

Frida Westman har redan gjort resultat som räcker för deltagande i Världscupen, där det kan bli debut nästa säsong.

– Man måste ha tålamod för att kunna bli bäst, säger 16-åringen som hoppas på att vara som bäst vid OS i Kina år 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer