Foto: TT Nyhetsbyrån

Norske backhopparen väcks långsamt upp

Uppdaterad
Publicerad

Den norske backhopparen Daniel-André Tande väcks långsamt upp ur den konstgjorda koma han försattes i efter olyckan i Planica i Slovenien i torsdags.

Läkarna är positiva till den process som pågår hos 27-åringen.

– Daniel har svarat bra på uppvaknandet i dag. Han har visat ögonkontakt, rör sig och reagerar på samtal. Det är fortfarande tidigt i uppvaknandet, men det medicinska teamet runt honom i Slovenien är mycket nöjd med utvecklingen, säger det norska landslagets läkare Guri Ranum Ekås i ett pressmeddelande.

Tande har fått sällskap på sjukhuset av sin mamma och flickvän och kommer att stanna kvar under den kommande behandlingen där man bland annat trappar ner på medicineringen Ljubljana.

Världscupvinnaren: ”En blytung känsla”

Tre världscuptävlingar i skidflygning i Planica har avgjorts under tiden som Tande vistats på sjukhuset och alla hans norska lagkamrater har tävlat.

– Det är lite konstigt. När jag stod på toppen av backen i torsdags och skulle göra ett testhopp flög helikoptern iväg med Daniel till sjukhuset. Det var en blytung känsla, säger Halvor Granerud som fick ta emot kristallpokalen efter att ha vunnit världscupen till NRK.

ARKIV: Norrman i otäck krasch – försatt i konstgjord koma (26 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.