Foto: Bildbyrån

Svenska backhopparen efter beskedet: ”Väldigt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Damer får inte hoppa skidflygning kommande säsong. Det beslutet togs på ett Fis-möte igår. Den svenska backhopparen Astrid Norstedt, 19, är besviken.

– Jag tycker det är väldigt tragiskt, säger hon till SVT Sport.

Backhoppning för damer har inte funnits som sport på den yppersta elitnivån särskilt länge. Under VM i Oberstdorf tidigare i år hoppade damerna stor backe för första gången i mästerskapssammanhang.

Från norskt håll har man kommit med ett förslag om att ta nästa steg och ge damerna tävlingar även i skidflygning. Men på det internationella skidförbundets (Fis) kalendermöte som hölls igår röstades det ner med sifrrorna 9-7.

– Det är inget som förvånar mig. Jag skulle önska att vi får hoppa skidflygning. Det är en dröm för mig att göra det. Men det är mycket motstånd i den frågan, säger den svenska backhopparen Astrid Norstedt.

– Jag är otroligt besviken. Det är otroligt. Vi blir rätt och slätt motarbetade, säger den norska storstjärnan Maren Lundby till NRK.

Sverige och Norge hörde till de som röstade för förslaget, men bland annat stornationerna Österrike och Tyskland röstade mot.

– Jag förstår faktiskt inte. Man har menat att tjejerna inte är tillräckligt bra. Dambackhoppning är ju en ny sport, men damerna är på en så pass bra nivå att det inte finns någon anledning att inte tillåta oss att hoppas skidflygning, säger Norstedt.

Hon förklarar varför hon tycker det är viktigt att även damer får tävla i skidflygning.

– Om jag hade varit liten och sett damerna hoppa skidflygning så hade jag tyckt att det var skitcoolt. Nu ser man istället att damerna inte får göra samma sak som killarna. Jag tycker det är väldigt tragiskt. Det är bara att hoppas på att det inte dröjer allt för många år innan vi får hoppa.

ARKIV: Kvinnliga backhoppare riktar kritik mot Fis (15 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.