Tonåringen som drömmer om skidflygning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk backhoppning för en anonym tillvaro, men det finns framtidshopp i Örnsköldsvik.

Astrid Norstedt blev i vintras historisk som första svenska att ta världscuppoäng.

Nu laddar 19-åringen för en VM-säsong där stor backe gör efterlängtad debut på damsidan.

– Jag älskar ju storbacke, jag tycker det är mycket roligare. Och jag får ett helt annat lugn när jag hoppar det, säger hon när SVT Sport möter henne i anrika hemmabacken Paradiskullen, en 90-metersbacke där hon nöter försäsongsträning i par med ständige följeslagaren Åke Norman.

Den före detta världscuphopparen och förbundskaptenen har återvänt till sporten för att hjälpa den unga talangen att nå toppen. De har jobbat tillsammans sedan 2017 och Norman har lagt ner både privata pengar och all semester för att hjälpa projektet.

Han ser en stor potential i henne, framförallt i just stor backe.

”Ju större backar desto bättre”

– Hon har en jäkla bra känsla för att flyga.  Ju större backar desto bättre. Hon har ju fortfarande inte fysiken riktigt, men en jäkla bra känsla.

Faktum är att Astrid Norstedt allra helst skulle vilja uppleva ännu större format, som i skidflygning, backar med hopplängder ner mot 250 meter. Än så länge förbjuder Internationella skidförbundet (Fis) damer i så stora anläggningar. I väntan på att den barriären faller ser hon fram mot att få VM-hoppa i stor backe, något som har premiär i Oberstdorf i vinter.

SVT Sports backhoppningsexpert Anders Daun noterar också en rejäl utveckling hos Astrid Norstedt som landat på 128 meter som längst.

– Hennes lägstanivå har ju höjts markant. De dåliga hoppen är mycket bättre än det var förr. En stabilare hoppare med bättre grundteknik.

KLIPP: Se hela reportaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.