17-åring från sjuksäng till SM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Gustav Björkler har gått fram till SM-semifinal i Umeå, en bedrift i sig för en så ung spelare. Att han dessutom behandlats för en svår sjukdom gör prestationen ännu mer anmärkningsvärd.

– Det jag har gått igenom har gjort mig mentalt starkare, säger Björkler.

Vägen till framgångarna i Umeå, han är även framme i semifinal i mixed, har varit lång med djupa dalar det senaste året. För ett år sedan genomgick Björkler en tuff cellgiftsbehandling och en stamcellstransplantation för den ovanliga blodsjukdomen MDS (Myelo Dyplastiskt Syndrom). Under sex veckor hölls Björkler isolerad på Östra Sjukhuset i Göteborg.

Spelar mixed med flickvännen

Under rehaben och tiden på sjukhuset fortsatte Björkler, som innan sjukdomen var med i SOK:s Talang 2022, att träna och blev friskförklarad i augusti, en rehabtid på åtta månader.

Tillbaka på tävlingsbanan för klubben Västra Frölunda är han mer ödmjuk inför livet och att ta tillvara på det.

– Jag vet nu hur viktigt det är att vara glad och tacksam för det man har och inte ta allt för givet. Jag är oerhört tacksam för livet, säger Björkler till Badmintonförbundet.

Semin i mixed spelar han med flickvännen, landslagsspelaren Johanna Magnusson.

Uppdaterad 4/2:

I semin förlorade Björkler mot Mathias Wigardt som vann med 21-17,14-21,21-16. I mixed blev det också förlust i semin. Melker Zickerman/Tilda Sjöö vann med 21-14,17-21,21-16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.