Fyrisfjärdern firar ett av många SM-guld Foto: Bildbyrån

Förslag: Utländska lag i svensk liga

Uppdaterad
Publicerad

Utländska lag i svenska badmintonligan?

Det kan vara verklighet redan i höst om elitserieföreningen får som den vill.

Och förbundschefen Thomas Angarth stänger inga dörrar för experimentet.

Svensk badminton har svårt att locka publik till lagmatcherna i högsta serien, även om SM-finalen 2015 blev en succé i Solnahallen. Nu vill de starka klubbarna Fyrisfjädern, Täby och regerande mästarlaget Kista förbättra ligan genom att bjuda in utländska lag.

– Jag tror det är nödvändigt. Det skulle ge en liga på en helt annan nivå och möjlighet att göra matcherna mycket mer attraktiva, säger Bosse Bjunér i Föreningen svensk elitbadminton (FSE).

”Det kan bli problem”

FSE jobbar på att få in norska Sandefjord redan till hösten, och Svenska badmintonförbundet som äger seriesystemet säger inte nej.

– Frågan är värd att titta på, men det kan bli problem i och med att vi spelar om ett svenskt mästerskap, säger förbundschefen Thomas Angarth.

Stadgarna gör det omöjligt

Där får han medhåll av Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin som säger att ett utländskt lag aldrig kan vinna ett SM-guld.

– Men jag har inte hört talas om att något sådant lag deltagit i högsta serien i någon sport tidigare i någon svensk idrott, säger Pallin.

Enligt badmintonförbundets stadgar är det inte möjligt som de ser ut i dag.

– Men det spikas senare i vår, det kan bli andra förändringar också, säger Angarth som säger att det också kan bli aktuellt med danska lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.