Foto: Bildbyrån

Sportchefen försvarar kravet: ”Där är jag benhård”

Uppdaterad
Publicerad

Badmintonförbundets sportchef Per-Henrik Croona beklagar att Johanna Magnusson inte trivdes i Uppsala, men håller fast vid kravet att spelare måste tillhöra stadens nationella elitcenter för att få elitstöd.

– Det är så det fungerar i alla andra länder, säger han.

Badmintonspelaren Johanna Magnusson mådde inte bra på elitcentret i Uppsala och flyttade hem till Malmö efter ett halvår.  

Som konsekvens blev hon av med sitt elitstöd, det vill säga sin ekonomiska ersättning från Badmintonförbundet, som infört ett krav på att spelare måste tillhöra elitprogrammet i Uppsala för att få den typen av landslagsstöd. 

– Det är jättetråkigt att hon inte trivdes och inte mådde bra av olika anledningar. Hur hon har upplevt det ska man ha hundra procent respekt för, men jag känner mig också trygg i att våra tränare och stödpersoner har gjort allt för att hon skulle ha det bra, säger Per-Henrik Croona till SVT Sport.

”Kommer långsiktigt gynna svensk badminton”

Sedan han tillträdde som sportchef i förbundet i januari 2021 har han varit drivande i att koncentrera elitverksamheten till Uppsala. 

– Alla bra toppländer i världen har en centraliserad verksamhet på sådär 25- till 35 spelare där man bor, äter och tränar tillsammans. Så det har varit viktigt för mig att skapa ett rejält elitprogram även i Sverige, där vi bygger upp en konkurrenssituation som jag långsiktigt tror kommer gynna svensk badminton. 

Men om spelare trivs bättre hemma i sin klubbmiljö, kan man inte göra ett undantag från kravet om nu den spelaren gynnas av det?   

– Nej, där är jag benhård. Vi måste tro på det vi gör nu och kan inte ändra det på grund av en spelare. I Uppsala kan de bästa damerna och herrarna träna tillsammans. Här finns förbundskaptenen, assisterande förbundskaptenen och andra stödfunktioner med allt vad det innebär. Men om man inte gillar att vara i den miljön, som är den överlägset bästa vi har i Sverige, så kan man såklart välja att träna någon annanstans. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badmintonspelaren Johanna Magnusson från Malmö förlorade sitt elitstöd efter att ha lämnat elitcentrat i Uppsala. Foto: Bildbyrån

Men då får man inte elitstödet?   

– Nej precis. För vi tror på det här och har rätt många år av bevis på att är väldigt svårt – om inte omöjligt – för en klubb att ha ett såpass starkt system att man kan jobba upp spelare på en så hög nivå. Det är min bedömning som sportchef och jag vill ändå påstå att jag har god kompetens på området.   

Men enligt Johanna höll inte träningen nivån hon hade förväntat sig, hon säger bland annat att hon sparrades mot sämre motstånd?   

– Jag håller inte med om det. Det är hennes åsikt och jag respekterar den, men jag delar den inte. Jag tycker träningen var alldeles utmärkt där hon prioriterades högt varje träning mer eller mindre, säger Per-Henrik Croona.  

Johannas partner förlorade också sitt elitstöd

I och med att Magnusson, som spelar dubbel, lämnade Uppsala blev också hennes partner Clara Nistad av med sitt elitstöd – trots att hon fortfarande tränar i Uppsala. 

Hur kommer det sig?  

– Därför att de är ett par. Och de är det bästa dubbelparet vi har, men vi ser inte satsningen som optimal. Clara kunde ha valt att spela med en partner i Uppsala, men efter funderingar fram och tillbaka beslöt hon sig för att återgå till att spela med Johanna – och då kan man inte vara med i elitprogrammet som vi ser det. Så Clara tränar fortfarande i Uppsala, men på premissen att hon inte är med i elitprogrammet, vilket vi har varit tydliga med.   

Situationen med Magnusson och Nistad skapade i mars en splittring i Badmintonförbundet där ordförande Tommy Theorin valde att lämna sin roll i protest mot hur förbundet har hanterat det hela. 

Har ni varit för hårda på nåt sätt?   

– Nej, eller jag kan förstå utifrån det Johanna beskriver, absolut. Det blir att en spelare ställs mot ett förbund, men där är nog vår version av historien inte lika hård och dramatisk. Men jag förstår att det blir en omvälvande situation när hon får ett så skarpt besked. Men det här kravet har inte varit någon hemlighet utan har röstats igenom av styrelsen, säger Per-Henrik Croona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.