”Vi siktar inte – det är formen som är viktig”

Uppdaterad
Publicerad

– Visst, vi har en måltavla och naturligtvis handlar det om att träffa så bra som möjligt under en tävling. Men råkar vi få en bra träff utan att utförandet – formen – varit rätt utförd så känns det inte bra. Då är det inte längre Kyudo. Då är det bara...bågskytte, säger Knut Högvall till Svt Sport.

– Japanskt bågskytte innebär samtidigt att den ska vara en skönhetsupplevelse för den som betraktar. Men också för den som skjuter.

Han är Sveriges främste skytt i Japans bågskytte,  som har anor sen 1500-talet när samurajerna använde den assymetriska bågen i strid.

I slutet av 1800-talet blev det en idrott men det var först i mitten av 1900-talet som den blev världsomspännande.

Liten idrott – med stort innehåll

I Sverige finns cirka 100 utövare (60 män och 40 kvinnor). Det gör den till en av den minsta idrotterna inom RF.

Karl Mårtens är en av pionjärerna i Sverige och har hållit på i drygt 16 år.

– Kyudon kallas ofta för ”stående zen”. Vår idrott innehåller så mycket meditativ träning. Fysiskt är man helt slut efter två timmars skytte. Men psykiskt är det ännu jobbigare. Så mycket handlar om att vara här och nu. Att verkligen lyckas stänga ute det som händer runt omkring en, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.