Historiens vingslag när AIK vann sällsynt derby

Historiens vingslag kändes när AIK och Hammarby möttes på Östermalms IP för första gången på 59 år i bandyns högsta herrserie. Traditionens makt visade sig stor och AIK vann en tät match med 3-2. Därmed följde man upp segrarna 1931 och 1960.

– Det är fajt i 90 minuter plus tillägg och vi ville inte vika ner oss. Det är skönt att det stannade vid 3-2 för Hammarby gjorde det bra i andra halvlek, säger målvaktslegendaren Andreas Bergwall till Bandyplay.

3923 hade tagit sig till arenan och AIK:s publiksnitt på 458 åskådare från Bergshamra Arena fick sig en rejäl skjuts uppåt.

Efter att Hammarby tagit en tidig ledning i duggregnet svarade AIK med ett hörnmål av Sebastian Ytterell för 1-1 och laget tog över matchen i den första halvleken. Kaptenen Johan Willes gjorde det viktiga ledningsmålet för AIK.

– Det är ett skott som jag lyckades få klubban på, det var knapp styrfart på bollen. (målvakten Max) Bergström var på väg åt fel håll och kunde inte göra något, säger Willes om sitt 2-1-mål som kom till efter att ett frislag petats till skarpskytten Patrik Nilsson som klippte till.

AIK ett stolpskott från att utöka ledningen

Hammarby fick till en tidig reducering i andra halvlek och hade flera chanser att få till en kvittering men lyckades inte. AIK hade å andra sida ännu större chanser att utöka ledningen men Dmitrij Loginov sköt i stolpen och Pavel Ryazantcev, som hade ett utmärkt eget läge, valde att passa till Patrik Nilsson på den knottriga isen i slutminuterna. Nilsson fick dock inte kontroll på bollen.

För att möta publikintresset hade AIK flyttat från Bergshamra Arena, fått nobben av Hammarby att spela på Zinkensdamm, och byggt upp mobila läktare. Publiksiffran på 3923 är den högsta i  elitserien i höst. Villas möte med Vetlanda i premiären lockade 3393.

Det var första gången på 113 år som Östermalms IP huserade en bandymatch i den högsta serien. Det var blott tredje gången som lagen möttes i den högsta serien. Första gången var 1931 och den andra 1960. AIK stod som segrare i bägge matcherna, uppger Bandyförbundet.