Så sent som i våras var Ellen Spång och hennes lagkompisar i AIK i SM-final mot Villa/Lidköping. Foto: Bildbyrån

AIK:s damlag lades ner av misstag: ”Ett missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att AIK meddelat att man lägger ner all bandyverksamhet, där herrlaget och damlaget i elitserien var juvelerna i kronan, meddelar man nu att damlaget ska försöka räddas. Beskedet att damlaget skulle läggas ner var förhastat.

– Det blev allmänt kaos i går, säger ordföranden Bosse Fasth till SVT Sport.

Herrlaget i AIK är utom räddning men nu inriktas kraften på att hålla damlaget kvar i elitserien. Det är en process med snabba vändningar. När SVT först talade med bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson var han inne på att damlaget i AIK lagts ner.

– Spelarna är fria att gå vart de vill och vi tror att AIK stryks ur tabellerna, sade Pär Gustafsson men tillade att det är tävlingskommittén som håller i den bollen.

Beskedet att damlaget lades ner togs på felaktiga premisser.

– Det var ett missförstånd. Vi var inte riktigt på det klara med att damlaget inte berörs av elitlicensen. Det var nog en lite för snabb nedläggning, säger AIK:s ordförande Bosse Fasth.

Fansen ska skjuta till pengar

Klubben ska nu lotsa damlaget genom ett snårigt ekonomiskt regelverk och driva verksamheten vidare. Fansen har slutit upp efter gårdagens becksvarta besked.

– Den fortsatta verksamheten kommer att sponsras av våra klubbmedlemmar. Det finns ett antal som poppat upp efter att det här blev känt och vill bidra till att vi kan driva damlaget, säger Fasth utan att tala om hur mycket pengar man räknar med att få in.

Nu har inte ens tävlingskommittén fattat sitt beslut. Är ni för snabba åt andra hållet med att gå ut med uppgifter om att damlaget har räddats den här gången?

– Visst, men man måste stämma i bäcken. Framför allt handlar det om att inte våra spelare ska bli oroliga. Jag håller på att skriva ihop handlingarna till tävlingskommittén nu, säger Fasth.

Igår var inte damspelarna informerade.

– Det blev allmänt kaos i går men tanken var att herrarna skulle informeras vid träningen mitt på dagen medan damerna skulle få det vid sin men det hann hända alldeles för mycket mellan träningarna, förklarar Fasth.

”Besvikna över information via media”

Redan under gårdagen fick damspelarna information om att laget skulle försöka räddas.

– De var besvikna över att ha fått första informationen via media och så ska det inte gå till utan jag kan bara skylla på den mänskliga faktorn. Det blev för mycket och det gick inte helt rätt till.

Enligt Radiosporten har Bosse Fasth fått bekräftat av bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson att laget blir kvar. Den bilden vänder sig Gustafsson emot när SVT återkommer i ärendet.

– Det är upp till vår tävlingskommitté att se vad som är möjligt. Det mötet är inte ens startat av vår tävlingskommitté. Det finns inga officiella uppgifter, säger Gustafsson.

Hur ser du på att Fasth så tidigt i processen går ut och säger att damlaget ska vara kvar?

– Jag lägger inga värderingar i det. Kan damlaget fortsätta är det positivt, säger Gustafsson.

Med tanke på gårdagens uppgifter. Hur förvånad blev du av samtalet från Bosse Fasth?

– Jag blir inte förvånad över någonting längre. Jag tar de uppgifterna jag får, säger, säger Gustafsson.

KLIPP: AIK Bandy stoppar verksamheten – begär konkurs (2 november 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AIK Bandy lägger ner all verksamhet. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.