Foto: Bildbyrån.

Uppdrag: Plocka bort Erik Pettersson

Uppdaterad
Publicerad

Västerås försvarsgeneral Anders Bruun är den som får uppgiften att plocka bort Saik-stjärnan Erik Pettersson. – Jag vet att jag är bra en mot en, säger Bruun till SVT Sport.

Västerås var favorit inför säsongen men försvarsspelet klaffade inte riktigt förrän slutspelet. Semifinalserien mot Villa/Lidköping slutade 3-0 i matcher. I sista matchen blev det förkrossande 8-0.

SVT Sports bandyexpert Jonas Holgersson ser nya steg i Västerås defensiva arbete. Han menar att försvarsgeneralen Anders Brun är den som har höjt sig mest.

Elitserien i bandy 2014-2015

I finalen ställs Bruun inför sin hittills tuffaste uppgift. Han är den som ska neutralisera bandy-Sveriges klart lysande stjärna just nu, Sandvikens 19-åring Erik Pettersson med 21 mål i slutspelet.

– Erik är en fantastisk spelare. En så pass ung spelare som är så pass rutinerad, som varit med om så mycket och presterat så högt i alla matcher. Det är unikt tycker jag. Det är en riktigt härlig utmaning.

Hemvändande Rysslandsproffs

Anders Bruun, som gör sin andra SM-final, återvände inför den här säsongen till Västerås efter ett år i Volga Uljanovsk i Ryssland.

– Året jag gjorde i Ryssland utvecklade mig både som bandyspelare och människa.

– Man blev definifivt testad i fart och tuffhet vilket kanske gjorde att man även utvecklade positionsspelet.

Blev kvartsfinalhjälte

Hemvändaren Bruun, som gjorde fem mål på 23 matcher i grundserien, blev hjälte med två hörnmål och ett straffmål när Västerås slog ut Bollnäs i kvartsfinal. Försvarslugnet har vuxit fram efter att ha satts på prov av stjärnor som Bollnäs Per Hellmyrs och Daniel Berlin.

– Vi är hur lugna som helst. Vi löser det här. Det har vuxit fram en trygghet ju längre säsongen har gått, vi har spelat ihop oss bra. Det föder en trygghet hos mig också, när jag märker att de andra i laget är trygga med vad vi gör.

Vilka är dina styrkor som spelare?

– Med tiden har lugnet blivit en styrka. Jag känner mig inte så pressad och stressad i så många situationer. De kan flippa och utmana, jag känner mig inte rädd att bli utmanad en mot en. Jag vet att jag är bra en mot en.

Vill sätta prägel på duellen

Pettersson blev tvåa i skytteligan i serien bakom klubbkamraten Patrik Nilsson och är målkung i slutspelet. Bruun känner till motståndaren väl.

– Han är urstrak och skjuter bra. Han är bra på att ta ner lyft. Han är en ganska komplett anfallare. Det gäller att vara på tå från matchminut ett till domaren blåser av. Jag vill sätta min prägel på matchen i vår duell.

Dina tankar inför finalen?

– Framförallt ska det bli jättekul att åka ut på Tele 2, en helt ny arena. Det är en match kvar, en kraftansträngning som är riktigt rolig och häftig. Vi ser bra fram emot finalen med glädje och förväntan.

Vad talar för att det är Västerås som står där med SM-bucklan?

– Jag tycker att vi har ett spel där många deltar och alla verkligen vill samma sak. Det tycker jag vi har visat under slutspelet. Inte minst mot Villa när vi vann med 3-0 i matcher mot en av favoriterna. Vi är ganska ”comittade” i det vi ska göra, och spelar på många spelare.

Sändningstider bandyfinalen:

Lördag 14 mars klockan 16.00 i SVT2/Play, Västerås-Sandviken

SVT-experten om duellen

Namn: Anders Bruun

Ålder: 35

Moderklubb: IFK Motala

Säsonger i Västerås SK: 11

SVT-experten Jonas Holgersson om Anders Bruun: ”Jag skulle beskriva honom som tidigare i karriären ganska försynt, riktigt laglojal och med ett temperament som kunde få honom utvisad och ta till tuffa tag. Nu känns det som att han styr försvaret med ett helt annat lugn. Han är väldigt bra fysiskt och skridskostark. Han lever mer på att vara jäkligt snabb in i situationerna än spelsinne. En mot en och skridskoåkning är en av hans starka kvaliteter. Han kan svänga åt alla håll, är smidig och explosiv åt alla håll.”

SVT-experten Jonas Holgersson om Erik Pettersson: ”Han tar små steg hela tiden i sin utveckling som gör att han helt plötsligt har tagit jättekliv. Oerhört målmedveten och har en plan för hur han vill bli bäst i världen. Det som jag tycker utmärker honom bäst är dels psyket. Som att missa en avgörande suddenstraff i match nummer två på Zinken, och sedan två dagar senare och framåt vara bäst i Sandviken. Han såg till att Sandviken vände på semifinalserien. Han har ett bra skott, oavsett var bollen ligger. Framförallt hans sätt att skaffa sig skottläge. Med små medel skaffa sig tid och yta för att komma till avslut. Han kan avsluta på alla sätt. Det är hans största grej. Oavsett vad försvararna gör hittar han lägen. Han har tagit en ny nivå bland forwards.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i bandy 2014-2015

Mer i ämnet