Tilda Ström vill föra Villa Lidköping klubben till första SM-guldet. Foto: SVT

Årets spelare går för Villa-guld i damfinalen

Uppdaterad
Publicerad

I damernas SM-final i bandy har en het tonåring chansen att föra Villa Lidköping till klubbens första SM-guld på damsidan.

Tilda Ström, 18, har fått utmärkelserna Årets spelare och Årets prestation.

– Jag blir så klart väldigt stolt över uppskattningen, säger hon till SVT Sport.

Tilda Ström är 18-åringen som har öst in 55 mål för sitt Villa enbart i grundserien, och äntrar SM-finalen med de färska utmärkelserna Årets spelare och Årets prestation. Hon är spjutspetsen som kan föra Villas damer till sitt första SM-guld i bandy, två år efter att klubbens herrlag lyckats med samma bedrift.

– Min främsta styrka är skridskoåkningen, det är i alla fall så jag upplever det, säger tjejen som har farit fram som en virvelvind i motståndarförsvaren i vinter.

Villas västgötaskola är vad alla svenska bandyföreningar suktar efter. Ett framgångsrikt herrlag, dessutom under normala år mycket publik och god ekonomi, samt en stor ungdomssektion som fostrar egna talanger inklusive tjejer. Tilda Ström är produkt av denna verksamhet, dessutom med rutin, eftersom hon började sin landslagskarriär med att vräka in mål och vinna VM-guld för Sverige i fjol, som 17-åring.

Lysande dagsform

Dagsformen är uppenbart lysande: Villa som har vunnit alla matcher i vinter krossade Skutskär med 14-0 på två semifinalmatcher, och Tilda Ström satte sex av målen. Nu jagar hon SM-guld mot titelförsvararna Västerås.

– Det känns pirrigt men samtidigt väldigt inspirerande. Vi har laddat för det här länge, och är supertaggade. För egen del tror jag att mycket handlar om att lägga ner ett hårt jobb från minut ett, säger Tilda Ström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.