Christoffer Edlund (nummer 21) vid VM i vintras. Foto: TT.

Veteranen Edlund ledde ett oerfaret blågult lag till storseger

Uppdaterad
Publicerad

Bandy-Sverige fick uppleva Christoffer Edlunds målaptit då han ledde ett oerfaret lag till storseger 15-1 mot Norge i den nybyggda hallen i Åby. Skyttekungen gjorde sex mål i den första matchen i fyrnationsturneringen.

– Landslaget är någonting som jag är väldigt stolt över att få vara med i och jag får väldigt mycket energi av det, säger Jenisejstjärnan till Bandypuls.

Efter tre hörnmål, varav 1-0 av av Edlund, blev han frispelad och hade all tid i världen på sig och lyfte in 4-0 högt bakom målvakten Christoffer Silius. 5-0 kom några minuter senare när Edlund bombade in ett skott från snäv vinkel från högersidan, ett patenterat mål från den förre Saik-spelaren, numera i ryska Jenisej.

I andra halvlek gjorde Edlund 8-0 efter ett fint samarbete med Edsbyns osjälviske Simon Jansson som också hade ett bra läge. En stund senare såg Edlund till att göra tvåsiffrigt 10-0 efter en öppnande smörpassning av Simon Jansson. En minut senare kom 11-0 efter ett hårt skott uppe i högra krysset.

Då, efter sex fullträffar, var Edlund färdig i målprotokollet för dagen. Jansson gjorde ett mål, 13-1, framspelad av Edlund och hade fem assists.

– Vi provar på vissa saker som vi vill ha med oss längre fram under säsongen. Det är bra att ha i verktygslådan. Vi bygger på oss för att bli starkare och starkare, säger förbundskaptenen Micke Carlsson till bandyförbundet.

Möter Ryssland i morgon kväll

Svenskarna trodde kanske inte att norrmännen kunde göra något mål och släppte bevakningen helt på Petter Moen som helt fri kunde vispa in reduceringen 1-11.

Tolv av de svenska spelarna var bokförda för mindre än tio landskamper. 32-årige Edlund gjorde i kväll sin 83:e landskamp, flest av de svenska spelarna på planen.

I morgon kväll, 18.30, möter Sverige Ryssland, höjdpunkten på turneringen. Ryssland hade tidigare på dagen slagit Finland med 6-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.