Simon Jansson tillhör ryska Kuzbass. Foto: Bildbyrån/Youtube

Svenske stjärnan Simon Janssons lag formerade sig i krigssymbol

Uppdaterad
Publicerad

Ryska slutspelslag i bandy formar sig i en krigssymbol.

Simon Jansson tillhör en av klubbarna.

”Tog ställning mot denna formation, en självklarhet för mig”, berättar svenske landslagsstjärnan för SVT Sport.

I går kväll, inför avslag i de första semifinalerna i den ryska ligans bandyslutspel, ekade landets nationalsång i högtalarna. På två arenor formerade sig lagen Dynamo Moskva, Neftjanik, Vodnik och Kuzbass i ett ”Z” på isen. Det som har blivit en symbol för ryssar som visar sitt stöd för landets invasion av Ukraina.

Klubben Kuzbass, från Kemerovo i Sibirien, har svensken Simon Jansson i sin trupp. 31-åringen, som vunnit SM-guld med såväl Västerås som Edsbyn, berättar för SVT Sport att han inte stod på isen under nationalsången utan satt då kvar i omklädningsrummet.

”Lättare sagt än gjort att riva sitt kontrakt”

”Jag har tagit ställning mot denna formation, det var en självklarhet för mig”, berättar Simon Jansson för SVT Sport.

Hur ser du på att dina lagkamrater gjorde formationen?

”Svårt att svara på den frågan ...”.

Adam Gilljam, som låg bakom Sveriges VM-guld 2017, valde förra veckan att bryta sitt kontrakt med Jenisej inför slutspelet, och åkte hem. Något som Jansson, som gör sin första säsong i klubben, inte gjort.

”Jag vet att folk kanske tycker jag borde åka hem men allt är som vanligt här. Och det är lättare sagt än gjort att bara riva sitt kontrakt och åka hem med knappt tio dagar kvar av säsongen”.

Janssons Kuzbass vann första semin i bäst av tre med 6–2, svensken gjorde ett av målen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.