Femte gången gillt för Villa

Det blev en sprudlande SM-final när Villa Lidköping tog klubbens första SM-guld, i det femte finalförsöket.

Det blev till sist 8–4 (5–2) mot mesta mästarna Västerås SK.

– En lättnad. Och glädje såklart, sa Villas Joakim Andersson efteråt.

Lagmaskinen, och SM-rutinerade Västerås SK, mot individuellt skickligare SM-suktande Villa-Lidköping.

Det blev Villa.

Tre snabba mål till 5–2 i slutet på den fartfyllda första halvleken kom att avgöra prestigemötet.

Och när VSK tryckte på frenetiskt i början på andra halvlek kontrade Joakim Andersson in 6–2.

– 5–2 i första var nästan lite för bra. Men i andra kontrollerade vi det. Det här är en lättnad, sa Joakim Andersson och refererade till att Villa aldrig vunnit SM.

Västerås inledde starkt och pressade Villa i starten, men Villa gjorde 1–0 då Tim Persson sköt ett klurigt skott i skäret och lurade alla. Men bara några anfall senare var det 1–1. Ted Bergström satte fram klubban och styrde in ett inspel.

”Sjukt högt tempo”

Tempot var högt uppskruvat, många felpassningar och många frislag.

– Det är faktiskt sinnesjukt högt tem po, sa Andreas Bergwall under SVT:s sändning.

När matchen väl tappade i tempot något var det Villa, som spelade i motvind i första halvlek, som fick kontroll över den.

När Villa fick första hörnan blev det farligt. På andra blev det mål. Jesper Eriksson slog till på andra försöket, skottet gick via en försvarare i mål efter en halvtimme.

Men VSK:s Martin Landström gjorde sedan matchens prestation då han gjorde en snurrfint, ytterligare en snygg fint, och ett stenhårt skott i nättaket till 3–2.

Men Villa fick en ny hörna. Och nya situationer. Martin Andreasson fanns kvar framför mål och styrde in 3–2. Minuten senare serverade Joakim Andersson Martin Karlsson som kunde åka igenom ett stillastående försvar till 4–2.

– Vi är brukar vara bra på att ta hand om ledningar med ett säkert försvarsspel, sa målskytten Martin Karlsson inför andra halvlek.

Och så sköt Martin Johansson 5–2 på ett frislag och David Karlsson 7–2 på en hörna via ribban.

– Vi gjorde egentligen en bra halvlek. Men de hade lite medstudsar och blev kaxiga efter sina tre snabba mål, sa VSK:s lagkapten Magnus Joneby i paus.

VSK gjorde två mål i slutet av Oscar Gröön och Robin Andersson, men 8–4 av Johan Löfstedt var spiken i kistan rejält.

Villa-VSK 8–4

SM-final

Villa-Lidköping-Västerås SK 8-4 (5–2)

1–0 Tim Persson (10), 1–1 Ted Bergström (13), 2–1 Jesper Eriksson (30), 2–2 Martin Landström (34), 3–2 Martin Andreasson (36), 4–2 Martin Karlsson (37), 5–2 Martin Johansson (40), 6–2 Joakim Andersson (60), 7–2 David Karlsson (62), 7–3 Oscar Gröhn (85), 7–4 Robin Andersson (89), 8–4 Johan Löfstedt (90).

Publik: 18 667.

2019: Villa Lidköping–Västerås 8–4, Studenternas IP, Uppsala

2018: Edsbyn–Sandviken 4–0, Studenternas

2017: Edsbyn–Bollnäs 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2016: Västerås–Villa Lidköping 5–2, Tele2 arena

2015: Västerås–Sandviken 6–4, Tele2 arena

2014: Sandviken–Västerås 5–4, Friends arena, Solna

2013: Hammarby–Sandviken 9–4, Friends arena