Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Selin. Foto: Bildbyrån

Ligachefen: ”Mest utvecklande för dambandyn”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas elitserie i bandy utökas med två lag inför säsongen 2022. Men det finns för få spelare till alla lagen menar meriterade Skutskärs IF, som i går beslutade att lägga ner sitt damlag.

– I grunden handlar allt om att damerna vill spela fler matcher, det är utvecklande för dambandyn, säger Svensk Elitbandys ligachef Per Selin till SVT Sport.

Elitserien i bandy utökas på damsidan från åtta till tio lag kommande säsong. Några månader efter det beskedet la Skutskär ner sitt damlag.

– Det är tråkigt, det som hände Skutskär. Det är regionanpassat, i vissa delar av landet finns det fler spelare. Det har kommit upp många fler yngre damspelare i ligan, men det kommer att ta några år tills de blir etablerade, säger Svensk Elitbandys ligachef Per Selin till SVT Sport.

Anledningen till utökningen är att ligan vill utvecklas likt herrarna.

– Det blir mer professionellt att spela fulla 18 omgångar, och vi tror att det blir mer utvecklande för damerna om man spelar mot bättre lag.

– Vi vill göra ”copy” på det vi har gjort med herrarna vad gäller evenemang och intresse.

”Utvecklande för dambandyn”

En annan anledning till utökningen är ligan vill bli mer professionell.

– I grunden handlar det om att damerna vill spela fler matcher, det är utvecklande för dambandyn, vilket de får vid utökningen av ligan. Vi tror på en positiv utveckling att det blir fler lag, säger Selin.

Det har tidigare funnits en vilja från klubbarna att utöka ligan. Till exempel har det visat sig funka bra i damallsvenskan, under högstadivisionen, som har 18 till 20 lag.

– Det har funnits tydliga signaler från samtliga damklubbar att gå upp till tio lag, men det kan bli stor skillnad på toppen och botten.

Ekonomin stor faktor

Den viktigaste faktorn är de ekonomiska skillnaderna mellan damerna och herrarna.

– Det är svårt för tjejerna att flytta runt, killarna kan flytta från norra Sverige till södra eftersom det finns ekonomiska muskler. Det kan vara en av anledningarna för Skutskär att det inte finns tillräckligt många spelare i närområdet.

Hade ni  på Svensk Elitbandy kunnat hindra att lag som Skutskär inte behövt lägga ner?

– Det är svårt att uttala sig om, jag tror inte vi hade kunnat göra något annorlunda faktiskt.

SE MER: Landslagsspelaren Edit Ljung om Skutskärs besked: ”Kunde ana att det skulle bli så” (2 augusti 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.