Världsmästare i vintras – nu slutar bandystjärnan

Publicerad

I vintras avgjorde Camilla Johansson VM-finalen mot Ryssland med matchens enda mål. I våras blev hon utsedd till Årets spelare i svensk dambandy. Nu lägger den 30-åriga Karebyspelaren av och en av svensk dambandys största tackar för sig.
– Jag har inte full motivation och energi för att spela, helt enkelt, säger Johansson till SVT Sport.

Johansson vill inte göra något halvdant.

– För att spela vill jag ha 110 procents motivation och det känner jag inte att jag har, förklarar Johansson. 

De senaste år har det blivit allt svårare med motivationen för Johansson som vunnit fyra VM-guld, fyra SM-guld och fyra World Cup med sitt Kareby från Kungälv som hon spelade för i elva säsonger. Kungälvsposten var först att berätta nyheten.

– De tre senaste säsongerrna har jag tagit en säsong i taget och varit osäker efter säsongerna. Sedan har motivationen kommit efter sommaren när träningarna dragit igång igen och att jag varit redo att köra i 110 procent men det har inte riktigt kommit nu och beslutet har växt fram under sommaren.

Lägger av på höjden av sin karriär

Du kommer från en framgångsrik säsong där du gjorde enda målet i VM-finalen mot Ryssland och senare blev Årets damspelare i svensk bandy. Hur känns det att ta det här beslutet när du kanske är som allra bäst?

– Jag har svårt att se på mig själv på det viset utifrån och inte tänkt så. Men visst har det varit ett tufft beslut att ta eftersom jag i stort sett har spelat hela mitt liv och levt i bandybubblan, säger Johansson som hyllar kamratskapet i klubben.

– En av de stora anledningarna till att jag blivit kvar elva år i Kareby är gemenskapen. Jag har ju fått vänner för livet. Jag är jättestolt över det vi åstadkommit som lag med fyra SM-guld.

Hon lämnar en sport som hon har en stor kärlek till, en hobby som inte gett några pengar.

– Jag har aldrig tjänat pengar på att spela bandy. Jag har haft förmånen att ha en väldigt förstående arbetsgivare som gjort att jag kunnat satsa på bandy. Sett i stort skulle det underlätta för satsningen om det utgick ersättningar men det är inget som styrt mitt beslut utan det är motivationen och energin som tagit slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer