Christoffer Edlund har tagit över tronen: ”Finns en stolthet”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk bandy har en ny skyttekung.

Efter fem mål i matchen mot Bollnäs är Christoffer Edlund bäste målskytten någonsin i Sveriges högsta serie.

– Det finns väl en liten stolthet kring det, så det är kul, säger han till SVT Sport.

Två mål krävdes för att Villa Lidköpings Christoffer Edlund skulle tangera klubbikonen David Karlssons rekord på 941 mål i elitseriesammanhang, sett till grundserie och slutspel.

I gårdagens drabbning mot Bollnäs tog det endast 15 minuter, sedan var han ikapp. Och sedan fick han en gyllene chans att slå rekordet – från straffpunkten. 35-åringen klev fram och skickade bollen rätt i magen på Oswald Gustavsson i Bollnäsmålet.

”Sämsta straffen för säsongen”

– Jag hann nog tänka både en, två och tre gånger tror jag. Jag lyckades i alla fall slå min sämsta straff för säsongen. Jag vet inte om det hörde ihop, men så är det ibland, säger Edlund.

Precis innan pausvilan lyckades han ändå slå rekordet och fullborda sitt hattrick. Och passade även sedan på att skicka in ett fjärde och femte mål i andra halvlek, och såg till att rekordet nu ligger på 944 fullträffar.

Men trots att rekordgränsen har närmat sig är det inget Edlund funderat särskilt mycket över.

– Nej, det är det faktiskt inte. Första gången var nog under matchen i går när jag hade gjort två mål och hade chansen, men sedan släppte det lika fort på något sätt, men det var absolut en rolig känsla, berättar han.

Säkrade seriesegern

Har David Karlsson hört av sig?

– Han har både ringt och gratulerat i andra kanaler. Han gratulerade så hjärtligt. Det kändes väldigt kul och stort av honom att göra det, men det är en bra människa så det är härligt.

I och med gårdagens seger säkrade Villa Lidköping dessutom seriesegern, för andra säsongen i rad, och siktar nu mot att försvara SM-guldet.

– Vi har ett helt fantastiskt lag och har grymt roligt tillsammans. Första steget med seriesegern är i hamn och nu är stora målet kvar med slutspel och att nå hela vägen där. Så vi ska vässa några små detaljer så kommer vi bli otroligt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.