Nära mista livet i björnattack – i dag blev Karlström guldhjälte för Edsbyn

Uppdaterad
Publicerad

2013 var han nära att mista livet i en björnattack.

Men Henrik Karlström tog sig tillbaka till bandyplanen – och i dag blev han stor hjälte i sin första SM-final från start.

– Det är jättestort och sen att få göra det med moderklubben också, alla som stöttat mig under de här åren, hela föreningen betyder enormt mycket för mig, säger Karlström efter 5–4-segern mot Villa Lidköping.

Han fick chansen som förstemålvakt i Edsbyn den här säsongen när föreningen valde att inte förlänga kontraktet med klubbikonen Anders Svensson. Och visst måste man säga att Henrik Karlström tagit vara på den. Under lördagskvällen blev han stor hjälte när Edsbyn bärgade föreningens 13:e SM-guld genom tiderna. Han stod i vägen för en Christoffer Edlund-straff och gjorde en hel del svettiga räddningar när det som mest behövdes.

– De är sjukt tunga att möta men det är bara att stå emot. Vi gjorde det under semifinalserien och vi vet att vi klarar av det så det var bara att köra. Villa var ju favoriter på förhand och sånt tycker vi om i Edsbyn, att få slå lite ur underläge och det var det känslan jag hade också. Det är sjukt stort, att vi vinner är enormt, säger Karlström som var riktigt rörd efter slutsignalen.

”Jättestort”

– Det är jättestort och sen att få göra det med moderklubben också, alla som stöttat mig under de här åren, hela föreningen betyder enormt mycket för mig, säger Karlström.

Att målvakten står som matchhjälte i en SM-final är inte helt givet. Han var med om en björnattack 2013 och var nära att mista livet.

– Just då när man ligger där under, det är inte många sekunder det handlar om, men man hinner ju känna att man inte klarar det. Jag är så jävla hjälplös, berättade Karlström när SVT träffade honom på Hudiksvalls sjukhus dagen efter attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.