Edsbyn skriver på sin hemsida att man upplever den tuffaste perioden i klubbens historia. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Edsbyn letar hemmaarena: Bollnäs, Söderhamn eller Rättvik?

Uppdaterad
Publicerad

I går kom chockbeskedet för Edsbyns IF. Kommunen stängde ner hallen med omedelbar verkan bara dagarna före kvartsfinalspelet.

– Vi tittar över de alternativ som finns: Kan vi spela alla matcher i Bollnäs? Eller i Söderhamn eller Rättvik? Det är det vi funderar på, säger Edsbyns klubbchef Franco Bergman till SVT Sport.

Det är Ovanåkers kommun och Edsbyn Arena AB som hamnat i en infekterad strid kring skicket på hallen. Arenabolaget har anmält kommunen för myndighetsmissbruk.

– Vi tycker att det har varit en jättekonstig hetsjakt där man försöker leta fel. Vi vet ännu inte grunderna till beslutet fullt ut, men det tycks vara kopplat till byggnadsjusteringar som har gjorts efter arenans tillkomst, säger Per-Olof Uppegård, vd för Edsbyn Arena, till Ljusnan.

Letar istider

Under tiden letar Edsbyn, svenska mästare 13 gånger, istider för seniorlaget. I dag tränar laget i Söderhamn och resten av veckan är det Bollnäs som gäller.

Har ni märkt något i arenan?

– Vad jag vet har ingenting hänt den senaste tiden. Man har lyft upp Tarfalahallen (Kiruna) som jag inte tycker är jämförbar. Det var ju en platt arena med en massa snö på, vilket skiljer sig avsevärt från den här arenan, säger klubbchefen Franco Bergman.

”Borde rasat ihop för flera år sedan”

Beslutet att stänga hallen togs efter ett extrainsatt möte under onsdagsförmiddagen.

– Det har skett ändringar i konstruktionen i arenan och vi ser att det bland annat saknas stag, säger Per Helgesson (S) ordförande i miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun till Radio P4 Gävleborg.

Just stagen ska vara den viktigaste anledningen till att hallen stängts.

– De säger att belastningen, om stagen sitter som de ska, ligger på 97 procent. Tar man bort stagen belastar man i stället till 360 procent. Så teoretiskt borde hallen ha rasat ihop för flera år sedan. Enligt dem är det ren tur att byggnaden inte drabbats av extrem snö- eller vindbelastning, säger Fredrik Andersson, byggnadsinspektör på Ovanåkers kommun till Ljusnan.se.

kvartsfinalserien bollnäs-edsbyn:

20 feb: Bollnäs – Edsbyn

22 feb: Edsbyn – Bollnäs

24 feb: Bollnäs – Edsbyn

26 feb: Edsbyn – Bollnäs (eventuellt)

28 feb: Bollnäs – Edsbyn (eventuellt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.