Mattias Hammarström (näst längst till höger) gratuleras efter sitt 3-0-mål. Foto: Bildbyrån

Hammarströms hattrick bakom Edsbyns guld

Uppdaterad
Publicerad

Seriesegraren Edsbyn visade att man är Sveriges bästa klubb genom att vinna SM-finalen mot regerande mästaren Villa på ett nästan tomt Studenternas i Uppsala med överlägsna 5-1. Stor matchvinnare var Mattias Hammarström som gjorde tre mål.

– Man brukar säga att 3-0 är det värsta att leda med men det tog vi i dag. Det är väldigt speciellt att spela inför tomma läktare än inför 15000-20000 som det brukar vara men för oss betyder det lika mycket. Jag tror att det här går igenom tv:n till våra supportrar, säger Hammarström till SVT Sport.

Det var bandy-stormaktens tredje SM-guld de senaste fyra åren.

Det blev ett spontant kramkalas ute på planen efter klubbens tolfte SM-guld. När bucklan lyftes vid hedersläktaren var det mest fotografer på plats för att föreviga händelsen.

Villa hoppades att medvinden i andra halvlek skulle ge fördel men det brydde sig inte Tuomas Määttä om utan klippte distinkt in 4-0 på en volley och avgjorde matchen. Villa radade upp hörnorna men fick inte nödvändig utdelning.

Efter att Hammarström fuillbordat ett hattrick med att göra 5-1 på hörna tog Villa en timeout med tio minuter kvar men uppförsbacken var för stor.

Villa tappade matchen i slutet av första halvlek

– Vi spelade inte så där jättebra och så fick de 2-0 och 3-0 i första halvlek. 1-0 hade varit jättebra och vi tog inte tillvara på våra hörnor, de är täta. Det svider, säger Villas kapten Martin Karlsson.

Coronaviruset gjorde att matchen spelades inför tomma läktare, ett av få idrottsevenemang på toppnivå som ägde rum denna helg i världen.

– Vi älskar att spela inför våra supportrar, de är grymma men Edsbyn saknde också sina fans, funderar Karlsson.

I slutet av den första halvleken gjorde Edsbyn sitt guldryck. Mattias Hammarström krutade först in 2-0 på straff. 1.26 senare gjorde samma Hammarström 3-0 vid en rörig situation där en Villa-spelare i sekvensen innan tappat bollen. Efter det försvann spänningen i matchen.

Ett fåtal supportrar släpptes in och de pyntade arenan för att ge viss inramning. Dessutom användes högtalare för att ge ett publikljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.