Fick vänta i 45 minuter på ambulans efter otäck olycka

Uppdaterad
Publicerad

Otäcka scener utspelade sig i matchen mellan Rättvik och Villa Lidköping.

Hemmalagets Michael Pettersson slog huvudet i isen efter en krock och tvingades vänta i hela 45 minuter på en ambulans.

– Jag såg på grabbarna som var först fram att det var allvarligt, de blev oroliga och rädda och skrek ju på läkare på en gång, säger Rättviks tränare Peter Törnberg till SVT Sport.

Det var efter 30 minuters spel av den första halvleken som olyckan var framme. Efter en krock med Villa Lidköpings Alexander Härndahl slog hemmalagets Michael Pettersson huvudet i isen och blev liggande.

– Jag tror inte de såg varandra. Han for nog mot motståndarens axel snett över hakan upp mot tinningen liksom. Det var en ren olyckshändelse, så det var inga konstigheter så. Det är nästan då det kan bli som värst när ingen av spelarna var beredd på att det skulle smälla. De kom i hög fart och sen möttes de, säger Peter Törnberg.

”Var borta i tre minuter”

Tränaren stod på sidan och såg den otäcka smällen.

– Ingen vågade röra honom för man visste inte hur skadad han var, så han hann ju bli riktigt kall för han låg ju på is i 45 minuter. När jag fick höra att han pratade och var med så då blev jag lite lugn, men han var ju riktigt väck när de kom fram. Det nästan hördes på smällen att det tog illa, säger Törnberg.

Enligt DT ska det ha tagit 45 minuter för ambulansen att ta sig till arenan.

– Jag vet faktiskt inte varför det tog sån tid. Men vi har inget krav på att ambulans ska finnas på plats på arenorna, däremot har vi ett sjukvårdskrav, att en läkare eller utbildad sjukvårdspersonal ska finnas tillgänglig. Man kan nog inte kräva att ha en ambulans på plats med tanke på hur det ser ut i samhället just nu, säger bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

”Rejäl hjärnskakning”

Dan Hjelm misstänker att Pettersson har åkt på en rejäl hjärnskakning.

– Det skär i ens hjärta när det händer sånt här. Han sa inte så mycket vettigt, han mådde inte jättebra. Han var borta tre minuter, ungefär. Man kan anta att det rör sig om en kraftig hjärnskakning, säger Hjelm.

Matchen återupptogs och Villa Lidköping vann med hela 8–1.

När SVT Sport pratade med Peter Törnberg efter matchen visste han inget mer och Petterssons läge.

– Inga mer rapporter från sjukhuset. Det får vi nog i morgon, nu får han vara ifred, säger Törnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.