Stig Bertilsson. Foto: Bildbyrån

Förbundsbasen: ”Kommer förvissa mig om vad det är som pågår”

Publicerad

Ryska bandyförbundet tar krafttag och förbjuder kritik. Kritiska journalister kan komma att bli av med sin ackreditering och klubbar bötfällas.
Nu svarar svenska bandyförbundets ordförande på det kontroversiella förbudet.
– Det är ingen tradition vi har i Sverige, säger Stig Bertilsson till SVT Sport.

I det ryska bandyförbundets tävlingsbestämmelser för kommande säsong finns krav på att medierepresentanter inte ska rapportera negativt om matcharrangemang och förbund, något sajten Bandypuls var först med att rapportera om.

Förbudet kommer efter en tid av skandaler med bland annat uppgifter om uppgjorda matcher.

Svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson har själv inte hört om bakgrunden till den ryska censuren när SVT Sport når honom och vill därför inte ge några direkta synpunkter i frågan, men han är ändå tydlig med att det är långt i från hur man jobbar i Sverige.

– Det är ingen tradition vi har i Sverige. Det är viktigt att när vi, i en tid inom idrotten står i ökad konkurrens från allt i samhället, står för öppen och tillåtande attityd, säger han till SVT Sport.

Ska träffa ryska ledningen

Bertilsson själv sitter som första vicepresident i internationella bandyförbundet tillsammans med den ryske bandybasen Boris Skrinnik som är president i internationella bandyförbundet och ryska bandyförbundet.

Om ungefär en månad ska Bertilsson träffa Skrinnik och delar av den ryska förbundsledningen i ett sedan tidigare inplanerat möte.

– Jag kommer träffa den ryska bandyledningen inom en månad i ett fysiskt möte och diskutera gemensamma frågeställningar. Jag kommer förvissa mig om vad det är som pågår och höra vad som gäller. Jag kommer också vara tydlig med hur vi i Sverige ser på öppenhet. Öppenhet mot kritik, förväntningar och förslag. Den tradition vi har med transparans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer