Edsbyns Mattias Hammarström skjuter mål på straff mot Villa Lidköping i SM-finalen i våras. Foto: BILDBYRÅN

Inga oavgjorda bandymatcher i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Nu har nästa säsongs nya bandyregler kommit. Bland annat ska inga matcher kunna sluta oavgjort.

Då blir det förlängning med reducerat antal spelare och, om inget lag gjort mål, ett straffavgörande.

Det blir en rad förändringar till bandysäsongen 2020/21. Bland annat kommer bandyklubbornas längd förlängas med tre centimeter och ändringar när det gäller byte i samband med hörna.

Men det som kanske kommer att påverka mest är att ingen match kommer att bli oavgjord.

I de tre högsta serierna, herrarnas och damernas elitserie samt herrallsvenskan, kommer det att bli förlängning vid oavgjort resultat efter ordinarie tid i grundseriematcherna. Därefter följer en förlängning på 1x10 minuter i spel åtta mot åtta, sju utespelare och en målvakt. Förlängningen avgörs som sudden death – första laget som gör mål vinner.

Om inget lag vinner under förlängningen avgörs matchen på straffar, bäst av fem omgångar.

Båda lagen får en poäng för det oavgjorda resultatet, det lag som sedan vinner förlängningen eller straffläggningen får ytterligare ett poäng.

– Det blir en liten ”happening”, något som tillför något i spelet både för fansen och lagen, säger Håkan Sjösten, kanslichef på förbundet.

De eventuella utvisningar som finns kvar efter ordinarie tid kommer att nollställas inför förlängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.