Karin Torneklint och landslagets skyttekung Christoffer Edlund. Foto: Bildbyrån

Det oväntade karriärbytet: Torneklint går från friidrott till bandy

Uppdaterad
Publicerad

Karin Torneklint har hittat ett nytt jobb sedan hon slutade som förbundskapten efter åtta år på friidrottsförbundet. Hon ska bli ny sportchef på bandyförbundet.

– Jag känner en skräckblandad förtjusning, säger Torneklint till SVT Sport. 

Det var inte helt lätt att se det bytet av idrottsgren som säkerligen överraskar en del.

– Jag är också lite överraskad, haha. Det känns jättespännande att få komma in i ett nytt förbund och få bidra och även lära mig en ny sport, säger Torneklint.

Tjänsten är helt ny och tanken är att Torneklint ska ge elitverksamheten förutsättningar att utvecklas.

– Jag kommer att jobba med elitutveckling och börja med att fokusera på utbildningssidan och bygga en ny utbilldning för coacher och ledare. Sedan ska  jag jobba med hur landslagsverksamheten kan samordnas. Sedan får vi se vad som händer.

Hon har inte följt med i bandyn speciellt mycket och har en resa framför sig.

– Jag har inte föjt med mycket hittills och det är någonting som jag verkligen måste ta tag i och lära mig mycket om, slår hon fast.

Avslutade innebandykarriären med SM-guld

Men det finns en lagidrottskoppling då hon var fystränare för Faluns herr- och damlag innan hon blev förbundskapten inom friidrotten 2013.

– Jag var då inne i en lagidrott och lärde mig mycket. Jag känner lite samma skräckblandad förtjusning den här gången. Min sista match med herrlaget avslutade jag med SM-guld i Malmö, säger Torneklint som var med om herrlagets första guld efter att ha slagit Dalen i finalen med 5-2.

Behöver man kunna mycket om bandy för att ha det här jobbet?

– Det är en bra fråga och det ska jag svara på om ett halvår. Jag måste lära mig, givetvis. Jag har ju inte kunnat allting om våra fiidrottsgrenar heller men att bygga en verksamhet och bygga förutsättningar så att de som kan sporten kan utvecklas är min uppgift. Jag behöver inte kunna allting utan det finns experter inom alla områden.

”Karin är rätt person”

Det svenska bandyförbundet är inne i en omorgansation och har flyttat från Stockholm till Vänersborg. Nu höjer man blicken för att lyfta verksamheten.

– Låt oss ta tillvara på allt det nya och bli lite mer framåtlutande och moderna och inleda en ny satsning på svensk bandy. Rekryteringen av Karin är en väldigt stor satsning och skickar väldigt fina signaler mot vår sport. Det är inte bara tomma ord, vi vill ta ett nytt kliv, säger generalsekreteraren Pär Gustafsson.

Vad fastnade ni för hos Torneklint?

– Vi sökte efter rätt person och jag har samtalat flera gånger med Karin och hon är rätt person, en härlig människa, en sprudlande person. Hon är nyfiken och extremt driven. Sedan har du all kompetens som hon har med sig i ryggsäcken. Med bakgrunden som förbundskapten och friidrottstränare kan hon elitidrottsvärlden på ett sätt som vi kommer att ha stor nytta av.

Torneklint tillträder på fredag och ska börja med att se herrarnas elitseriemöte mellan Örebro och Motala på Behrn Arena, vilket följs av en konferens under helgen.

– Då ska jag mest lyssna för att lära mig så mycket så snabbt som möjligt, säger Torneklint.

MER BANDY: Här kvitterar Villa Lidköping i 95:e minuten (9 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.