Foto: TT Nyhetsbyrån.

Svenska kravet: Uteslut Ryssland ur förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Inga ryska personer ska sitta på ledande positioner inom det internationella bandyförbundet.

Flera nationer har gått ihop för att det ska bli verklighet.

– Vi har markerat vårt ställningstagande, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande i Svenska bandyförbundet, till SVT Sport.

Den ryska pampen Boris Skrynnik är ordförande för det internationella bandyförbundet, FIB.

Nu vill flera andra länder avsätta honom och alla andra ryska funktionärer inom förbundet.

I helgen, när bandy-VM för damer avgjordes på svensk mark, deltog fem länder i ett möte där de tog beslutet att strida för att det ska bli verklighet.

– De länder som var samlade var Norge Finland, Ungern och USA. Sen har vi två delegater från Sverige med också, säger Per-Anders Gustafsson.

Vill utesluta alla ryssar

Gustafsson själv är vice ordförande bakom Skrynnik i FIB och är tydlig med sin ståndpunkt.

– Vi har markerat vårt ställningstagande. Vi ska inte ha några ryska funktionärer inom internationell bandy så länge det ser ut som det gör i världen.

– Vi vill ta bort dem ur den styrelse som finns i internationella bandyförbundet och i de kommittéer där vi har ryska delegater. Vi är en arbetsgrupp på tre personer som juridiskt ser till att det här går till på rätt sätt. Det finns en majoritet i styrelsen för att göra det här.

Anledningen till det kraftfulla ställningstagandet handlar om den ryska invasionen av Ukraina. Något FIB, med Skrynnik i spetsen, ännu inte fördömt.

Försvårar det faktum att Skrynnik är ordförande i förbundet processen?

– Det gör det extra svårt. Han vill ju sitta kvar och strider ju för det. Men vi vill göra det rätt och riktigt utifrån en juridisk process. Vi vill ha till en extrakongress, det är det som är förutsättningen, så att vi inte hamnar i en situation där Ryssland överklagar till CAS (Idrottens skiljedomstol).

– Vi har kopplat på den juridiska hjälp vi behöver. Vi är helt klara att detta ska gå igenom. Det finns fler förbund som gjort så här och de ha varit lite snabba, så de har kommit till CAS. Det vill vi undvika. Vi ska vara klara med den här processen innan maj månads utgång.

Skulle du kunna tänka dig att bli ny ordförande?

– Det är ingen fråga just nu. Det får en ny kongress i nästa läge avgöra. Det är en sekundär fråga i dagsläget, men den kommer dyka upp. Men jag har inte reflekterat eller funderat på det i dagsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.