Kungälv säger sig spela matcherna i protest Foto: Bildbyrån

Kungälvs beslut: ”Vi kommer spela under protest”

Uppdaterad
Publicerad

Kungälv riskerar tvångsnedflyttning från Bandyallsvenskan om de lämnar walk over.

Nu meddelar laget att de kommer spela matcherna i protest, trots sin oro över smittorisk.

– Vi har skickat in en överklagan, säger Ola Dagliden, ordförande i Kungälv.

I helgen valde Boltic, Jönköping, Nässjö och Kungälv att ställa in sina bortamatcher på grund av oro för pandemin. Och inför den kommande helgens match hemma mot Västanfors ställdes Kungälv inför ett tufft val: att antingen lämna walk over och därmed tvångsnedflyttas till ettan, eller att spela mot sin vilja.

Nu meddelar klubben att beslutet landade på det senare av dem, men man även har skickat in en överklagan till Svenska bandyförbundet om regeln att man åker ur allsvenskan vid walk over.

– Tills dess kommer vi att spela matcherna. Vi kommer att spela dem under protest. Vi kommer tydligt markera att vi tycker att det är fel att vi inte kan välja själva, eftersom man har stängt serien. Det som är viktigt att säga är att vi känner oss tvingade att spela, men vi vill inte tvinga våra spelare att spela, säger Ola Dagliden, ordförande i Kungälv.

”Kommer tydligt markera att vi tycker det är fel”

Det handlar om att klubben inte vill utsätta sina spelare, deras anhöriga eller sina arbetsgivare för vad de anser vara onödiga risker. Och lämnar därför alternativet öppet för spelarna – de som vill får spela och träna, de som inte vill behöver inte, oavsett nuvarande kontrakt.

– Vi kommer också vara tydliga med att vi inte vill att de ska känna någon press, att de sviker laget, föreningen eller supportrarna. Vi hoppas att alla respekterar det. Det kan vara så att några spelare står över nu.

Hur sårbart blir det här för laget?

– Vi kommer att ställa det bästa laget vi kan på isen. Vi har en ganska så stor trupp och vi har yngre spelare att fylla på med. Men vi tror att vi kommer att klara det med a-truppen.

Men en princip står fast. Kungälv kommer inte att åka på några bortamatcher som kräver allmänna transportmedel – som flyg eller buss. De matcherna kommer de försöka flytta fram.

– Vi upplever ett starkt stöd för att vi vill spela bandy, men inte till vilket pris som helst.

KLIPP: Tre hörnor kan bli straff i bandy (02 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre hörnor kan bli straff i bandy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer