Det innebär en miljonförlust för Villa Lidköping att spela utan publik Foto: Bildbyrån

Miljonförlust för svenska mästarna: ”Två-tre matcher innan vi får lägga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Villa-Lidköping är en av de första idrottsföreningarna i Sverige som får känna av konsekvenserna av regeringens beslut att tillfälligt stoppa sammankomster med över 500 personer. 

Det innebär att 4 500 platser gapar tomma i semifinalmötet med Bollnäs. 

– Vi hade klarat två-tre matcher innan vi hade fått lägga ner verksamheten, säger klubbchefen Jonas ”Sparris” Johansson. 

Parkeringen utanför Sparbanken Lidköping Arena gapar tom och de enda som är på plats är ett 50-tal funktionärer. Beslutet att stoppa sammankomster med fler än 500 personer slår hårt mot idrottslivet – något som Villa-Lidköping har fått känna på.

Klubben omsätter årligen cirka 30 miljoner kronor. Att inte kunna ta in publik på en slutspelsmatch innebär ett tapp på ungefär en miljon kronor. 

– Vi är en ganska liten verksamhet och det är klart att det slår hårt på oss med miljonförluster. Vi hade klarat av två-tre matcher innan vi hade fått lägga ner verksamheten. Det är tuffa bud, säger klubbchefen Johan ”Sparris” Johansson. 

Marginalen är ganska liten?

– Ja, men så ser det ut i föreningslivet. Vi har inga avkastningskrav utan allt vi får in lägger vi på ungdomar och vår dam- och flickverksamhet. Det är inget självspelande på piano att alla delar bär sig själva, utan det gäller att man måste kriga för alla slantar. 

Klubben hade beräknat 4 500 åskådare till semifinalen mot Bollnäs. Biljetter som nu ska återbetalas. 

– Ingen har varit med om det här tidigare så man får ta det här timme för timme och dag för dag. 

Finns det någon sorts försäkring som täcker inkomstbortfallen?

– Nej. Däremot kan supportrarna köpa fiktiva biljetter och hamburgare och sånt och den insamlingen har bringat in 120 000.

”Vi kan bara rätta oss i ledet”

Ni är ju bland de första ut. Har andra klubbledare varit i kontakt med dig för att höra sig för?

– Ja, några har hört av sig och diskuterat. Alla gör på sitt sätt och man har olika behov, krav och önskemål. 

– Det har varit en jättesvår situation där många tycker att de borde få vara en av de 500 som ska få komma in. Men vi har sagt att det bara är funktionärer och pressen som kommer in. 

Vad tycker du om beslutet som regeringen har tagit?

– Vi respekterar och accepterar det beslutet som Folkhälsomyndigheten och regeringen har tagit. Vi kan bara rätta oss in i ledet och hoppas att så få som möjligt blir drabbade av den här sjukdomen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.