Plan med framgångar på flera plan

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit VM- och SM-guld i bandy och är lagkapten i ett allsvenskt fotbollslag. Årets Sportspegelpristagare Matilda Plan har lyckats kombinera elitidrottande i två sporter i många år – och nått stora framgångar.

– Otroligt stort för mig att stå här, säger hon på Idrottsgalan.

22-åriga Matilda Plan från Katrineholm valde att inte välja bort. Många tyckte hon skulle sluta med bandyn och satsa allt på fotboll. Men hon har älskat bandyn och fortsatte.

– Jag har bevisat att det går att dubbelidrotta. Det gäller att ha en dialog och vara ärlig: ”jag kommer inte att sluta”. Och sen att bevisa att man kan – och det gjorde jag, säger hon till SVT Sport.

Idrottsgalan

Avgjorde VM-finalen

Hon är back och lagkapten i Eskilstuna United och U23-landslagsspelare i fotboll. I bandy var hon anfallare som öste in mål i Västerås SK och avgjorde VM-finalen i våras med två mål mot Ryssland.

– Hade jag lagt bandyn åt sidan vid gymnasietiden hade jag nog inte fortsatt med fotbollen heller. Jag hade tröttnat eftersom fotboll spelar man 11 månader om året. Därför var det skönt att ha bandyn, den har hjälpt mig få tillbaka motivation till fotbollen, berättar hon.

Valt att sluta

Nu har hon ändå valt att sluta med bandyn, dels för att hon vunnit allt och dels för att hennes rygg sagt ifrån. Det blir för tufft att kasta sig mellan två idrotter och dessutom kommer ryggbesvären från bandysvingen har hon fått höra.

– Att spela bandy är ju det roligaste som finns. Men min fysiska form säger att det är ganska skönt att jag slutat, säger Matilda Plan.

INTERVJU: Möt Sportspegelpristagaren Matilda Plan

Motivering

Matilda Plan får årets Sportspegelpris för att hon vågat gå sin egen väg och i en tid av tidig specialisering visat att man kan bli framgångsrik elitidrottare trots lång satsning på parallella karriärer. Som landslagsspelare i två sporter är 22-åriga Matilda Plan en förebild i idrotts-Sverige.

Samtliga vinnare av Sportspegelpriset

2019 Sebastian Samuelsson, skidskytte

2018 Amanda Zahui, basket

2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll

2016 Lena Sundqvist, journalist

2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll

2014 Kiruna IF, ishockey

2013 Björn Hellkvist, ishockey

2012 Jeffry Ige, kulstötning

2011 Patrik Sjöberg, friidrott

2010 Mats Öhman, rallycross

2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare

2008 Christoffer Lindhe, simning

2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans

2006 Wolfgang Pichler, skidskytte

2005 Åsa Sandell, boxning

2004 Johnny Holm, friidrott

2003 Kajsa Murmark, hopprep

2002 Dibaté Dialy Mory, boxning

2001 Thor Guttormsen, fotboll

2000 Heidi Andersson, armbrytning

1999 Mattias Claesson, golf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet