Skutskär firar guldet 2018. Foto: Bildbyrån

På Studenternas slår historiken klass

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Studenternas är en bandyarena där historik och rutin alltid firar triumfer. Alltid.

Under 2000-talet har det spelats 14 herrfinaler på den anrika SM-finalarenan.

Men bara fyra klubbar har stått som segrare i Uppsalafinalerna.

Och inte vilka klubbar som helst. Idel ädel bandyadel.

Håkan Wikström

Tf nyhetschef SVT Sport

Edsbyn har under perioden sex SM-guld, Sandviken fem och  Västerås två. Den fjärde klubben är Hammarby som vann 2010. Men guldet föregicks av sex finalförluster. Som sagt. Det krävs rutin i massor för att vinna på Studenternas, och det fick Bajen känna på innan man lyckades ”döda” finalspöket på arenan.

Trots att Villa Lidköping ser ut som solklara favoriter inför herrfinalen så känner jag tvivel. Tunga, rutinerade VSK med SM-finalrutin som formligen rinner ur varje por i klubbmärket kan mycket väl mala ned Villa.

Villa Lidköping har dominerat grundserien. Det blev en förlust borta mot Bollnäs. Därefter tung dominans. Och sen har man sett ännu bättre ut i slutspelet. Joakim Andersson och kapten David Karlsson har målmässigt och spelmässigt fört laget mot klubbens femte SM-final.

Men Villa har inget guld. Fyra finalförluster. Och med den formen Villa har visat upp under säsongen är det mer än en som uttrycker ”nu eller aldrig”. Den pressen kan bli ödesdiger. Speciellt när motståndet är stora, tunga Västerås som har byggt sitt spel mer på laget än – visserligen extremt kompetenta – stjärnor.

Hela Bandysverige unnar Villa guldet

Även om egentligen allt talar för Villa så ser jag omen som väger över för VSK.

Risken är uppenbar att vårvärmen ställer till det med isen, Villas stjärnor får inte utrymme för elegant, småfinurligt lir i en tät och nervstinn finalfest mot ett Västerås som hellre vinner matcher på att hålla tätt, spela tufft och effektivt.

Hela Bandysverige unnar Villa guldet. Ungefär på samma sätt som att hela Bandysverige unnade Hammarby ett guld efter alla finalförluster.

Det hjälps inte. Jag tror underdogen Västerås vänder hem med SM-tecken nummer 21.

På damsidan finns det ett lag som redan har besegrat Studenternas finalspöke. Skutskär.

Föreningen har stått för en magisk förvandling från ingenting till regerande mästare på bara några år, och Skutskär är ett levande bevis vad man som förening kan åstadkomma om rättvisa och jämlikhet är honnörsord.

Rysk stjärnduo har lett Skutskär till ny final

Den gamla bruksklubben gjorde upp med de ”självklara” idéerna om att herrlaget alltid är viktigast och beslutade sig för att hantera båda representationslagen likvärdigt. Dela på budgeten och samma förutsättningar med träningstider och faciliteter inför säsongen 2016/2017.

Resultaten för damerna kom omgående. Avancemang till elitserien 2017, och redan första året i finrummet blev det finalseger med 3-2 mot damgiganterna AIK.

Ryska importen Olga Rodionova från Irkutsk, det innersta av Sibiren, blev historisk segerorganisatör med två mål i finalen. Till i år har Olga fått sällskap av en av världens bästa damspelare, Tatiana Gurinchik, också hon från Irkutsk.

Den ryska duon har lett det talangfulla Skutskär till en ny SM-final, bland annat genom att avfärda mesta dammästarna AIK i två raka semifinaler.

Söndagen den 14 april ska backen Matilda Plan spela allsvensk fotbollspremiär hemma på Tunavallen mot Anja Mittags och Carolina Segers Rosengård.

Skutskär tar sitt andra SM-guld i rad

Men det är inte huvudfokus för Matilda Plan just nu. Först ska bandymittfältaren Matilda spela SM-final i bandy med Västerås SK mot Skutskär på Studenternas. Supertalangen Plan är en av få som har talang och kraft nog för att dubblera i två sporter på elitnivå. Och det är inget pliktskyldigt dubblerande.

I Eskilstuna är hon en av de nyckelspelarna i backlinjen, och snittade 85 minuters speltid på 20 matcher i damallsvenskan 2018. Bara ett rött kort höll henne ifrån att spela alla 22 matcher.

Och i VSK bandy är hennes betydelse än större. Multitalangen blev både skyttedrottning och poängbäst i elitserien. Så har hon också ett arv att förvalta. Både pappa Fredrik och farfar Anders hade fina karriärer i Katrineholms SK, där farfar Anders noterades för tre SM-guld.

Matilda Plan kan mycket väl bli matchvinnaren som för det första damguldet hem till mesta mästarna VSK. Men lätt blir det inte. Speciellt inte på Studenternas där som sagt gamla SM-vinnare brukar dra längsta strået. Jag tror att VSK får nöja sig med ett SM-guld i bandyn i helgen. Och det kommer på herrsidan. Skutskär tar sitt andra SM-guld i rad.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.