Erik Säfström i Sandvikens dress från SM-finalen mot Västerårs i våras. Foto: Bildbyrån.

Ryska Neftyanik favorit i World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Neftyanik har värvat fem spelare i världsklass till den här säsongen och är favorit i World Cup, som inleds i dag och har final på söndag.

– Det är inga dåliga förstärkningar vi fått inför den här säsongen, berättar Joel Othén, den tidigare Saik-målvakten för Bandypuls på plats i Sandviken där turneringen numera avgörs. Från 1974 till 2008 spelades turneringen i Ljusdal innan dålig is efter varmväder satte stopp för turneringen där.

Erik Säfström, med kontrakt kvar för Sandvikens AIK även efter tiden i Ryssland, är Neftyaniks senaste svenska värvning.  

Ryssarna jagar sin första titel i World Cup.

– Det är lite märkligt det här, men World Cup är faktiskt större i Ryssland än det är i Sverige, säger Othén.

Klubben har också en tung sponsor – det stora oljeraffinaderiet i Chabarovsk och därför heter klubben också Neftyanik, vilket betyder Oljemännen.

Förra året vann Västerås SK och innan dess var det ryska klubbar på rad: Dynamo Moskva (2013), Zorkij (2012), Jenisej (2011) och Dynamo Kazan (2010).

Neftyaniks nyförvärv:

Pavel Ryazantsev, Dynamo Moskva

Vasilij Granovskij, Dynamo Moskva

Maxim Ishkeldin, Zorkij

Artem Bondarenko, Jenisej

Erik Säfström, Sandvikens AIK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.