Johan Löfstedt i Villa Lidköping Foto: Bildbyrån

Sammanhängande omgångar i bandyns elitserie

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsande AIK får bekänna färg direkt i premiären av herrarnas elitserie i bandy. Den 23 oktober väntar årets SM-tvåa Villa Lidköping på bortaplan.

Serien fortsätter sedan med sammanhängande omgångar fram till och med sista omgången som avgörs fredag 12 februari.

– Vad jag kan minnas har vi aldrig tidigare kunnat presentera ett serieprogram med alla 26 omgångar sammanhållande inom angivna speldagar, säger ligachefen Per Selin till svenskbandy.se.

Klassikermöte på annandagen

Annandagsmatcherna har som vanligt varit en het fråga inför denna säsong. Åtta klubbar stod på tur att spela hemma och historiken ett antal år tillbaka säger att alla står på samma ”förtur” till hemmamatch. Omgången bjuder på flera heta matcher klassikermötet Västerås SK–Villa Lidköping och derbyt Bollnäs–Edsbyn är två exempel.

– Beslutet att de åttonde laget fick avstå sin hemmafördel grundar sig på att lag från förra årets Elitserie ansågs ha vunnit hemmalagsfördelen genom sitt resultat i föregående års Elitserie, säger Selin.

Klubbarnas egen intresseorganisation Svensk Elitbandy står bakom serieprogrammet som lagts fram till Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté för fastställande.

Ett orosmoment som finns inför säsongen är den pågående pandemin.

– Samtidigt som vi är glada över ett färdigt spelschema har ett arbete startats för att se över alternativa datum för seriestart. Detta beroende på hur coronapandemin påverkar spel med eller utan publik den 23 oktober. Det är ett tråkigt men nödvändigt arbete som måste göras och samtidigt följa direktiv från myndigheter, säger ligachefen.

Spelprogrammet för Elitserien dam kommer i nästa vecka.

ARKIV: Så här såg det ut när Edsbyn vann SM-guld tidigare i år

Premiären och annandagsbandyn

Elitseriepremiär 23 oktober

Broberg/Söderhamn IF–Hammarby IF

Edsbyns IF–IFK Motala

IFK Vänersborg–IK Tellus

Sandvikens AIK–Frillesås BK

Vetlanda BK–IK Sirius

Villa Lidköping BK–AIK

Västerås SK–Bollnäs GIF

Annandagsmatcher 26 december

AIK–IK Tellus

Bollnäs GIF–Edsbyns IF

Broberg/Söderhamn IF–Sandvikens AIK

IFK Vänersborg–Frillesås BK

IK Sirius–Hammarby IF

Vetlanda BK–IFK Motala

Västerås SK–Villa Lidköping BK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.