Hammarby skrällde i ”kriskvarten”

Publicerad

Efter en säsong utan segrar mot topplagen skrällde tabellsexan Hammarby mot trean Sandviken i första SM-kvartsfinalen i bandy.
Målvakten Patrik Hedberg höll nollan när Hammarby vann med 3–0 (1–0).

Kvartsfinalserien mellan Sandviken och Hammarby är en kamp mellan två klubbar med krisande ekonomi. Sandviken har visserligen lyckats behålla spelet och motivationen uppe bra i serien, medan Hammarby gjort en del ganska svaga insatser efter att styrelsen meddelat att spelarkontrakten sagts upp inför nästa säsong.

Dagen efter att Hammarbys svaga ekonomi uppdagats möttes lagen på Zinkensdamm. Då blev det 6–0 till Sandviken. Sen avslutade Hammarby med att förlora med 13–3 mot Villa i sista omgången ...

– Men nu är det slutspel. Serien är glömd och vi har all chans att slå ut Sandviken, sa Adam Gilljam optimistiskt inför kvartsfinalserien i bäst av fem matcher.

Och det visade Hammarby.

Suveränt målvaktsspel

Laget spelade tätt och med ett bra försvarsspel, och när dessutom målvakten Patrik Hedberg räddade flera riktigt heta lägen kunde till sist Hammarby ta ledningen slutet av den första halvleken. David Pizzoni Elfving bröt mitt på plan, spelade fram Adam Gilljam som i sin tur frispelade Ilja Gratchev som gjorde 0–1.

Efter ytterligare några fantastiska Hedbergräddningar i den andra fick Hammarby hörna, och då kom 0–2 efter ett fint skott av Robin Sundin.

I slutet av matchen kontrade Hammarby in 0–3, Jesper Jonsson gjorde målet efter elegant förspel av Adam Gilljam.

Inte bara Patrik Hedberg var bra. Sandvikens bästa spelare var målvakten Joel Othén.

Västerås SK vann dubbelt

I kvällens andra kvartsfinal på herrsidan vann tabelltvåan Västerås SK programenligt mot Vänersborg med 7–3 (5–3).

På damsidan är det semifinalspel som gäller. Den första i matchserien i bäst av tre mellan Villa och Västerås SK vanns av bortalaget VSK med 8–4 (2–1).

Så avgörs SM-kvartsfinalerna

Visa

Sandviken–Hammarby 0–1 i bäst av fem matcher, (nästa möte torsdag 21 februari).

Västerås–Vänersborg 1–0 (nästa möte torsdag 21 februari).

Edsbyn–Bollnäs (första mötet onsdag 20 februari).

Villa-Lidköping–Motala (första mötet onsdag 20 februari).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer