Han är vår senaste ”dubble” landslagsman

Publicerad

Sten-Ove ”Putte” Ramberg representerade svenska landslaget i två idrotter under samma år. ”Jag ville alltid spela två-mål, löpträning var ingenting för mig” förklarar ”Putte” Ramberg sin dubbla talang

Sten-Ove ”Putte” Ramberg spelade bandy, fotboll och ishockey ända fram till 17-års ålder. Då valde han att ”bara” satsa på fotboll och bandy. Han kom att spela i högsta serierna på klubblagsnivå i båda sporter – genom hela sin elitkarriär.

– Det gjorde att jag ibland kunde slippa vinterträningen i fotboll och istället spela bandy, jag ville alltid spela två-mål, löpträning var inget för mig, säger ”Putte” Ramberg.

Bolltrillandet gjorde honom framgångsrik, 1978-79 representerade han svenska landslaget i både fotboll och bandy. I bandyn blev det dock bara två landskamper.

– När svenska landslaget skulle på bandyturné i Ryssland skulle samtidigt mitt fotbollslag Hammarby på turné i Florida. Florida lockade mer, men jag lovade att försöka hitta is att träna på. Jag fann till slut en rink, men där hade de bara konståkningsskridskor att hyra ut, säger ”Putte” Ramberg och poängterar att han åtminstone gjorde ett försök.

Han gav också den mer korrekta anledningen till att det bara blev två landskamper i bandy.

– Jag var inte tillräckligt bra för att spela på landslagsnivå under längre tid. Det gick inte.

I fotboll blev det 27 landskamper. Där sägs det bland annat att han gjorde fem tunnlar på en halvlek när Sverige mötte Brasilien i en landskamp 1983.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer