Foto: Bildbyrån

Stormen inom bandyn – vill avsätta ordföranden

Uppdaterad
Publicerad

Bandyförbundet planerar att flytta kansliet från Stockholm till Vänersborg.

Det har rört upp känslor och nu vill flera distrikt ha bort Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

– Vi har inte fått någon indikation på det innan beslutet föll. Det är under all kritik. Så är det bara, säger distrikt nords ordförande Karl-Axel Jonsson till Bandypuls.

Anledningen till att kansliet ska flyttas från Stockholm är för att spara pengar. En åtgärd som rör upp känslor, framför allt i distrikt norr.

– I våras kom det helt plötsligt, som en blixt från en klar himmel, att kansliet flyttar. Då krävde vi ett möte med Per-Anders för att få en förklaring. Muntligen drar han då förutsättningar som att förbundet tjänar 500 000 i bara lokalhyran med flytten, säger distrikt nords ordförande Karl-Axel Jonsson till Bandypuls och fortsätter:

–  Flyttas kansliet, då flyttas maktens centrum till Vänersborg. Och med erfarenhet av hur södra Sverige ser på norra Sverige är att de inte har intresse eller kunskap om förutsättningarna här som till exempel avstånden mellan klubbarna.

”Jag har jobbat heltid ideellt i ett år, utan generalsekreterare och verkligen kämpat”

Idrottens affärer har rapporterat om att fyra klubbar, AIK, Västerås, Bollnäs och Edsbyn, varit drivande i frågan om att avsätta Gustafsson.

– Det är bara skitsnack. Det är en del i den politiska processen fram till årsmötet femte september, att man baktalar det vi har framfört. De här klubbarna har ingenting med det här att göra. Det är inte de som har drivit den här frågan utan det är distrikt nord, mellan och Stockholm, säger Karl-Axel Jonsson.

Styrelsen har meddelat att de har fullt förtroende för Per-Anders Gustafsson.

– Det känns jävligt tråkigt. Jag har jobbat heltid ideellt i ett år, utan generalsekreterare och verkligen kämpat. Trots dåliga tider för bandyn kunde vi redovisa ett plus på 800 000 kronor i bokslutet för 2019-2020. Vi tvingades spela SM-finalen utan publik och förlorade en miljon kronor netto. Vi har sju miljoner kronor i eget kapital, säger Per-Anders ”Nöne” Gustafsson till Idrottens Affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.