Petades i premiären – nu visade målmaskinen vägen för Sverige

Villa Lidköpings storskytt Joakim Andersson petades i VM-premiären mot Ryssland i lördags.

I dag var han tillbaka på isen och gjorde två av målen när Sverige slog Finland med 6–0.

– Det är bara att gilla läget och ta de chanser man får, säger han till Bandypuls.

Förbundskaptenen Svenne Olsson valde bort Andersson i premiären mot Ryssland i helgen, men i dagens andra gruppspelsmatch mot Finland var 23-åringen tillbaka.

Andersson, som ligger tvåa i elitseriens skytteliga, visade vägen med sitt 1–0-mål i den 24:e minuten. Finland slarvade då på egen planhalva och Elias Gillgren slog en passning rakt i gapet på Johan Esplund som i sin tur kunde spela fram Andersson.

– Jag fick inte världens träff, men den gick in så det var skönt, säger Andersson till Bandypuls.

Lossnade efter paus

I övrigt höll Finland ihop laget bra och hade anledning att vara nöjda med den första halvleken. Ställningen var 1–0 till Sverige i paus.

Men i den andra halvleken fick Sverige fart på anfallsspelet. Esplund ökade på till 2–0 i den 50:e minuten och Erik Pettersson följde upp med två straffmål.

Med dryga kvarten kvar fastställde Joakim Andersson slutresultatet 6–0 med sitt andra mål i matchen. Forwarden såg ut att vara i misstänkt offsidesituation när han tog emot bollen och blev fullkomligt ren med målvakten. Efter målet valde Finland att ta timeout.

– Vi gör en ganska bra match tycker jag. Det är tufft att möta Finland och svårt att skapa målchanser, men i andra halvlek var vi numret större än dem, säger Joakim Andersson till Bandypuls.

Fick skott rakt i ansiktet

En anmärkningsvärd situation var det allra sista som hände i den första halvleken. Finland fick då en hörna och Markus Kumpuoja dundrade ett skott rakt i ansiktet på Martin Johansson. Liberon med den uppoffrande spelstilen blev liggande på isen en stund, men reste sig till slut och spottade blod. Han var tillbaka i spel igen när den andra halvleken började.

Sveriges nästa match blir mot Kazakstan i Vänersborg på onsdag kväll. De förlorade i dag mot Ryssland med hela 1–22.