Svenskt VM-silver efter rysarförlust i finalen

Sverige lyckades inte försvara sitt VM-guld i bandy.

Almaz Mirgazov blev stor rysk hjälte med ett hattrick när Ryssland vann rysarfinalen 5-4.

– Vi är så jävla nära, det är det som är surt, säger Johan Löfstedt till Bandypuls.

Sverige fick en riktig mardrömsstart på VM-finalen. Med blott 57 sekunder spelade styrde Almaz Mirgazov in 1-0 på hockeymanér bakom Anders Svensson.

Och innan fem minuter var spelade slog Mirgazov till igen. Denna gång utnyttjade han ett sömnigt svenskt försvarspel när han åkte sig helt omarkerad framför mål och petade in 2-0 för Ryssland.

– Det är en chockinledning. 2-0 i arslet efter fem minuter och arenan lyfter, konstaterar Löfstedt.

Efter den kallduschen började svenskarna vakna så smått. Per Hellmyrs stod för matchens soloprestation när han åkte slalom mellan ryssarna från egen planhalva innan han sköt in reduceringen för 1-2.

Sverige fortsatte jaga offensivt halvleken ut och hade två bollar i stolpen.

Men det var Alan Dzhusoev som fick halvlekens sista ord med sitt 3-1-mål på hörna.

Sverige hämtade upp

I den andra halvleken skapade Johan Löfstedt kontakt omgående när han satte 2-3-recuering på drömpass av Hellmyrs. Men kort därefter Ryssland igen när Maxim Ishkeldin förvaltade ett fint förarbete av Sergej Lomanov och lyfte upp 4-2 i nättaket.

När Daniel Berlin dunkade in 3-4 med halvtimmen kvar att spela tändes nytt svenskt hopp och då bjöd ryssarna på stort slarv i speluppbyggnaden. Adam Gilljam snodde bollen, fintade ner ryska målvakten i isen och lade in kvitteringen 4-4 i tom bur.

Matchen stod och vägde inför avslutningen men med tio minuter kvar att spela cementerade Almaz Mirgazov sin roll som matchhjälte. När bollen lyftes in framför svenskt mål vevade Mirgazov in det avgörande 5-4-målet på volley – och fullbordade sitt hattrick.

– Vi är så jävla nära, det är det som är surt. Det saknas lite marginaler bara. Vi är bättre i andra halvlek. De gör skitmål till 5-4 och det blir avgörande i dag, säger Löfstedt till Bandypuls.