Sverige kollapsade – tappade VM-guldet

Sverige ledde VM-finalen med två mål med bara tolv minuter kvar. Den ledningen räckte inte. Rysk press och upphämtning senare var det förlängning. Där var Ryssland starkast och tog sitt 26:e VM guld. Ryssland vann rysaren med 6-5.

En svensk kollaps. På annat sätt går det inte att beskriva Sveriges VM-final med Ryssland. Det svenska landslaget ledde med två mål med tolv minuter kvar.

Svenska spelare efter finalförlusten (5-6) mot Ryssland. Foto: Bildbyrån

Men matchen var inte slut. Ryssarna stod för en kraftsamling och det svenska laget backade nervöst hem. 5-5 kom i den absolut sista minuten och i förlängningen klev matchens spelare Almaz Mirgazov fram och avgjorde.

– Två hörnor och så kvitterar de – det är små marginaler. Det kändes som vi hade det. Det är jävligt, jävligt surt, säger Sveriges förbundskapten Svenne Olsson till SVT Sport.

Svensk spelare deppar efter förlust i VM-finalen mot Ryssland. Foto: Bildbyrån

– Vi skulle gå för det, våga vinna. Men de fick det med sig, fortsätter han.

SVT Sports expert Jonas Claesson sa så här om tappet i VM-finalen:

– På det stora hela gäller det att stå ut hela matchen och det räcker inte till, säger Claesson.

Erik Säfström efter att Sverige tappat 5-3-ledning till förlust med 5-6 mot Ryssland. Foto: Bildbyrån

Länge och väl var det Christoffer Edlund som såg ut att bli svensk hjälte och matchvinnare. Det var han som vackert sköt 5-3 ur snäv vinkel rätt upp i krysset. Men Edlund fick se sig besegrad kring hjälterollen – han överglänstes av den ryska talangen Almaz Mirgazov som gjorde både 5-5 och 6-5.