Sverige tog VM-guld i bandy

Uppdaterad
Publicerad

Finalen i bandy-VM i kinesiska Chengde blev en repris på 2016. Sverige slog Ryssland med 1-0 och säkrade därmed sitt åttonde VM-guld.

– Det känns fantastiskt, säger förbundskapten Magnus Nordin.

Matchens enda mål gjordes av Camilla Johansson i slutet av första halvlek. För framspelningen stod Anna Widing. Efter det höll Sverige ut och fick till slut jubla.

– Det är helt fantastiskt, en sån jäkla laginsats! Vi krigade från minut 1 till 93. Jag är så otroligt stolt över det här laget, och det vi har gjort under den här resan i Kina. Det är helt magiskt. Alla krigade för varandra, vi har verkligen kommit ihop och är ett så gött gäng, det är därför vi står här tillsammans i dag, säger matchhjälten Johansson till SVT Sport.

Brons i turneringen tog Norge efter att ha slagit Finland.

Sverige har tagit guld i alla VM utom 2014 då Ryssland vann.

Foto: SVT/Nicolai Zellmani

– Det känns fantastiskt, jättekul! Det blir ju lite slumpartat när det är de här förhållandena med isen, men jag tycker ändå att vi har lite bättre struktur än Ryssland, vi är lite vassaste på fler positioner och vi tar vara på de lägen som dyker upp. Jag tycker att det var rättvist, säger förbundskapten Magnus Nordin.

Finalen, precis som hela turneringen, spelades på naturis framför 2000 åskådare.

Sveriges startuppställning

Linda Odén, Frida Erlandsson, Anna Fosselius, Ida Friman, Anna Widing, Sara Bergvall, Stina Ysing, Camilla Johansson, Emelie Timan, Matilda Svenler, Hanna Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.